Itt az újabb csapás, a nyugdíjasok isszák meg a levét

A korábbi áfacsökkentés ellenére durván emelkednek az élelmiszerárak, amit a nyugdíjasok érezhetnek meg a leginkább, mert az ő fogyasztói kosarukban nagy súllyal szerepelnek az élelmiszerek.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 24. hétfő, 09:33
Fotó: Shutterstock

Akár tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkednek év végéig az élelmiszerárak a takarmány, az energiaárak, a bérek növekedése miatt - írta a Népszava. Több termék esetében az ötszázalékos áfa csak a még erőteljesebb drágulást ellensúlyozza.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a fogyasztóknak, ha sertés-, illetve baromfihúst, kenyeret, tejet, vagy tejterméket akarnak vásárolni. A nyugdíjasok vásárlói kosarában kiemelkedő súllyal szerepelnek az élelmiszerek, így ez nekik a legrosszabb hír.

Átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek az év végéig a legfontosabb élelmiszerek árai. A sertéscomb például kilónként 120-130, a csirke mellfilé 150-160 míg a kenyér minőségtől, fajtától függően 25-80 forinttal kerülhet többe.

Az UHT és az ESL tej csak azért nem drágul, mert 2019. januárjától az 5 százalékos áfakörbe kerül. Az élelmiszerláncok 8-10 százalékos tejárcsökkentéssel számolnak, de nagy kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg.

Azt ma még nehéz megmondani, mikor jut a tej a sertéshús sorsára, vagyis milyen gyorsan tűnik el a kedvezményes áfa hatása a fogyasztói árakból. A sertéscombnál maradva, jelenleg átlagosan 1210 forint kilója, ami a 2015-től érvényes 5 százalékos áfa bevezetése óta eltelt 2,5 év alatt 16 százalékos drágulást jelent.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.09.25 07:33

Nyuggerek többsége hiába hal éhen, retteg a nem létező migráncsoktól, szeretnek járni az üresen álló stadionokba, imádja a korrupt, pökhendi, kiszes populista Orbánt és bandáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.09.24 15:34

Talán a KSH-nak egy másik, a nyugdíjasok szükségleteihez jobban igazodó fogyasztási kosár alapján kellene számolnia az inflációt, hogy a nyugdíjemelés valóban fedezze a megélhetési költségek emelkedését.

Kormányunk évek óta nem a valódi inflációnak megfelelően emeli a nyugdíjakat, ehelyett mindenféle mézesmadzagokkal(nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány stb.) eteti a nyugdíjasokat. Eddig ez bejött, mert közülük sokan a Fideszre szavaztak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html