Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkednek év végéig az élelmiszerárak a takarmány, az energiaárak, a bérek növekedése miatt - írta a Népszava. Több termék esetében az ötszázalékos áfa csak a még erőteljesebb drágulást ellensúlyozza.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a fogyasztóknak, ha sertés-, illetve baromfihúst, kenyeret, tejet, vagy tejterméket akarnak vásárolni. A nyugdíjasok vásárlói kosarában kiemelkedő súllyal szerepelnek az élelmiszerek, így ez nekik a legrosszabb hír.

Átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek az év végéig a legfontosabb élelmiszerek árai. A sertéscomb például kilónként 120-130, a csirke mellfilé 150-160 míg a kenyér minőségtől, fajtától függően 25-80 forinttal kerülhet többe.

Az UHT és az ESL tej csak azért nem drágul, mert 2019. januárjától az 5 százalékos áfakörbe kerül. Az élelmiszerláncok 8-10 százalékos tejárcsökkentéssel számolnak, de nagy kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg.

Azt ma még nehéz megmondani, mikor jut a tej a sertéshús sorsára, vagyis milyen gyorsan tűnik el a kedvezményes áfa hatása a fogyasztói árakból. A sertéscombnál maradva, jelenleg átlagosan 1210 forint kilója, ami a 2015-től érvényes 5 százalékos áfa bevezetése óta eltelt 2,5 év alatt 16 százalékos drágulást jelent.

A fotó forrása: Shutterstock