Ezért bukhat sok pénzt a munkahelyén

Eredetileg a hektikusan változó munkaerőigény kiszolgálására találták ki az alkalmai munkaerő-kölcsönzés lehetőségét, ám sok cég rendszert csinált belőle, amivel - átverve a munkavállalókat - csökkentheti a bérköltségeit.
Komócsin Sándor, 2018. május 14. hétfő, 09:17
Fotó: Pixabay

Magyarországon és az Európai Unióban is elterjedt az a gyakorlat, hogy a fiatalabb munkavállalók jelentős részét határozott időre szóló szerződéssel foglalkoztatják, ami igencsak kedvezőtlen lehet - írja a Világgazdaság. Magyarországon jól ismert a munkaerő-kölcsönzés, amelyben jellemzően négy hónapig foglalkoztatják a munkavállalókat, így nem érik el a hat hónapos határt, amely után ugyanolyan juttatások illetnék meg őket, mint határozatlan időre felvett kollégáikat.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége méltánytalannak tartja azt a módszert, amelyben egyes munkaerő-kölcsönző cégek rotációban cserélik a kölcsönzött munkaerőt ügyfeleiknél, amivel gyakorlatilag kiváltják a munkaadóknak drágább határozatlan idejű foglalkoztatást.

A munkaerő-kölcsönzés eredetileg a hektikus megrendelések miatt ideiglenesen szükségessé váltó munkaerő biztosítására jött létre, ám így már visszaélnek vele, ami ellen a szakszervezet fel akar lépni.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK