Ezért bukik meg sok magyar külföldön

Mitől versenyképes egy vállalkozás itthon és külföldön, van-e egyáltalán különbség a kettő között? - többek közt erre a kérdésre is keresték a választ a Budapest Business Journal Versenyképességi vízió 2015 elnevezésű konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 19:03

Aki csak magyarországi versenyképességére fókuszál, az elveszti a globális versenyképességét - vélte Fejes Balázs, az EPAM System banki- és pénzügyi szolgáltatások vezetője. Szerinte Magyarország tökéletes hely arra, hogy itt termeljünk és exportáljunk, mivel a költségszintek - például a szoftveriparban - között gyakran nincsenek különbségek. Amennyiben a nemzetközi piacon valaki egy 10 millió dolláros projektért versenyzik, az természetes, napi szinten megtörténik, addig itthon egy 10 milliárdos projektnél teljesen más a helyzet, sokan gondolják például, hogy ezért biztosan kell majd valamilyen szívességet tenni.

Egy piac van, a globális - értett egyet Mészáros Csaba, az Evopro Holding elnök-vezérigazgatója. Szerinte az biztos, hogy olyan területen kell mozogni, ahol nagy partnereink vannak, mivel így egyszerűbb lesz később a terjeszkedés.

Az oktatáson kellene változtatni Balogh Péter, az NNG vezérigazgatója szerint, aki elmondta, hogy az egyetemeken gyakran olyan tananyagot adnak át, amit a való életben nem lehet hasznosítani. Ide kapcsolódó rossz hír, hogy nincs már magyar cég a világ legjobb egyetemei között, sőt afrikai oktatási intézmények is előznek minket. Ennek következménye, hogy egyre kevesebb a jó szakember, márpedig a globális piacon márpedig nem lehet csak Magyarországról, magyar emberekkel dolgozni - emelte ki Balogh. Ezzel kapcsolatban Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport vezérigazgatója (képünkön) elmondta, hogy a versenyképes vállalatok nem a szakmunkásokból lesznek, a versenyképesség ugyanis a "nulladik pillanatban" fejben dől el.

Mészáros szerint mindenki felelőssége, hogy ott tart az oktatás ahol, hiszen a legtöbb magyar vállalkozás nem adnak megbízást - például fejlesztésekre - az egyetemeknek. Németországban, vagy az USA-ban ez sokkal jobban működik, azaz sokkal több cég fordul az oktatási intézmények felé.

Aki most indulna...

Nem egy londoni leányvállalattal kell indítani a terjeszkedést - emelte ki Fejes, aki szerint első lépésként elég egy repülőjegyet venni, hiszen az elsődleges cél, hogy találkozókat szervezzünk a potenciális partnerekkel, ahol el tudjuk adni az adott terméket, vagy szolgáltatás. Amennyiben ez sikerül, akkor lehet külföldi cégben gondolkodni - vélte Fejes. Egy nagy jövő előtt álló startupnak például nem Magyarországon dolgozó sales-est kell felvennie, hanem, miután megvannak az első megállapodások, akkor már minden piacon a helyi emberekkel kell dolgozni. További hiba, hogy az első sikerből sokan luxusautót és házat vesznek, és nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne tovább építeni a céget. Mivel nemzetközi a verseny, amely sosem áll le, ezért nem lehet augusztus 20-án sem hátradőlve nézni a tűzijátékot, mondván, hogy a vetélytársaim is ezt teszik.

Sok cég nem is tudja, hogyan lehet külföldre menni üzletelni, így ezt is oktatni kell - vélte Mészáros, aki szerint ugyanakkor vannak jó példák. Éppen ezért fontos lenne, hogy ezek a társaságok átadnák a tudásukat, de sokat segíthet az is, ha mindig találunk az adott országban partnert. Igaz, így alapból kisebb a profit, ám sokkal nagyobb a szorzó, tehát összességében mindenképpen megéri ebbe az irányba lépni - emelte ki Mészáros.

Nem mindig a legnagyobb piacra kell egyből menni - adott egy jó tanácsot Balogh, aki szerint sok potenciális országot kell végigvizsgálni, amíg megtaláljuk a megfelelő célpontot, ahol például nincs komoly vetélytárs. Meg kell ismerni az adott piacot, így például Japán teljesen máshogy működik az üzlet - mondott egy példát saját tapasztalataiból Balogh, aki szerint sok negatív kritika és rengeteg pénz kellett hozzá, de az NNG végül megvetette a lábát az ázsiai országban. Ehhez persze először meg kellett tudni, mi a jó termék Japánban.

Varga szerint mindenképpen kell a külföldi munkavállaló, vezető a nemzetközi sikerhez. Ha felveszünk egy holland munkavállalót, az rengeteg macera, például a reporting, vagy a nyelvi akadályok miatt - emelte ki Varga, aki szerint éppen ezért nyitottság kell és így rengeteg értéket nyerhetünk. Nem attól versenyképes és jó a cég, hogy csak magyar munkavállalókkal dolgoztat - hangsúlyozta a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2014.11.06 11:13

Az igazgatókat mindenhová a politika nevezi ki, és egy olyan országban ahol a Semjén Zsolt gúnyolódik a professzorokon, miközben lemásolja valakiknek a doktoriját, hogy a dr.-t a neve elé tehesse, mit lehet várni? A politika felelőssége itt is nagyon nagy!! Nem gúnyolni kellene a volt tanáraikat, hanem megbecsülni őket. De hát ehhez először embernek kellene lenni, vagy ebben az egyben legalább Amerikát utánozni, ahol a munkát és a tudást MINDIG MEGBECSÜLTÉK!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.11.06 11:04

Az mit jelent, hogy...Nincs már magyar cég a legjobb egyetemek között?...A magyar egyetemek nagyon is nehezek. Semmi gond nincs a számonkéréssel. A pénzzel van gond, mivel állandóan az oktatástól és az egészségügytől vesznek el mindent. Az egyetemeken ha eltörik egy kémcső a laborban például, nincs pénz arra, hogy újat vegyenek, ilyen anyagi körülmények között oktatnak ma az egyetemek. A könyvírást Magyarországon senki sem támogatja. Mindent elvárnának az egyetemen oktató tanár emberektől ingyen!!! Nekik minek a pénz, elvégre fanatikus emberek, akik annyira szeretik a szakmájukat, hogy ingyen is mindent mindig megcsináltak, minek adjunk nekik pénzt? A hivatalos politika a mai napig így gondolkodik Magyarországon. És nekik még a hála borítékot sem teszik be a zsebükbe, hanem utálják őket azért, mert nem tudja a diák, hogy ezeknek a magyar egyetemeknek köszönheti majd, "ahol, annyi felesleges tudást megtanítanak velük", hogy ennek köszönhetően a világ összes helyén el fognak tudni helyezkedni a magyar diplomájukkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.05 21:59

@ABCYQ:
Ehhez, sajnos nem tudok hozzászólni, ellenben ismerek egy némileg szellemileg lemaradt kommentelőtársat, akin segíthetnél kicsit, fel kellene hozni a társalgási szinvonalát. Ha összefutnál vele, képezd kicsit, kotkodus nicknéven fut.

Hálásan köszönöm, előre is. És tényleg minden szarkazmus nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2014.11.05 21:38

@ABCYQ: Épületes hsz volt!

Ehhez képest ez a pali vitte valamire, meg viszi is még, de a te fodrászhoz járó embered mire vitte? Rólad nem is beszélve...

Tipikus magyar sutyedrák hozzáállás, aki bizonyított és kimászott ebből a hazai trutyiból azt a surmók ezer kézzel próbálják vissza/lehúzni. Mert te jobban tudod. hát mi a faxot tudsz te felmutatni? Ha tudnál rólad írnának a cikkben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.11.05 21:05

" Versenyképes vállalatok nem a szakmunkásokból lesznek" nyilatkozta Varga úr
a cikkben.

Szerintem nem kéne ilyen nagyképű nyilatkozatokat tenni,mert erre könnyen rálehet cáfólni.Kedves Varga úr,mielőtt nyilatkozik a kamerák előtt menjen el fodrászhoz,mert nagyon sok olyan szakmunkás végzettségű embert ismerek a közvetlen környezetemben
akik ha kamerába nyilatkoznának, előtte elmennének egy fodrászhoz,hogy jó
szinben tűnjenek fel.Ehhez még érettségi sem kell mert a nulladik pillanatban,fejben dől el!!!Illetve ügyeljen arra ha valakivel kezet fog,
ne izzadt tenyérrel tegye!!!

Meglehet nézni hol tart ez az ország a szakmunkásnál magasabb képzettségüekkel(akiknek beirogatták a jó jegyeket autómatikusan az egyetemeken nulla szaktudással is),akik résztvettek eddig az ország irányításában.Már vagy 50 éve egyhelyben toporgunk,és lenéz minket az
egész világ.

A valódi tudással rendelkezőktől,akiket a mai napig nem engednek a politika közelébe,elnézést kérek,ez az írás nem róluk szól.

Arról meg inkább ne is beszéljünk,hogy főleg itt Magyarországon hogyan müködnek a dolgok,versenyképesség tekintetében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html