A jegybank a honlapján szerdán közzétett elemzésben értékelte a decemberi inflációs adatokat. A fogyasztóiár-index 0,4, a maginfláció 3,6 százalék volt 2013 decemberében, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,1 százalék. A beérkezett adat az infláció esetében 0,5 százalékpontos csökkenést, a maginfláció esetében 0,1 százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest.

Az éves (az előző év azonos időszakához mért) inflációs ráta csökkenését elsősorban a szabályozott energiaárak év végi mérséklése okozta. A tavalyi év egészét tekintve a fogyasztóiár-index 1,7, a maginfláció 3,3, míg az adószűrt maginfláció 1,5 százalékos értéket mutatott.

Az MNB inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) változatlanul alacsony inflációs környezetre utalnak. Mindkét mutató kismértékben csökkent az előző hónaphoz képest - írja elemzésében a jegybank.

A középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek közül az iparcikkek szezonálisan igazított havi inflációja lassult novemberhez képest. A termékkör inflációs tendenciáinak megítélését az elmúlt hónapokban a repülőjegy-árak rendkívül erős volatilitása nehezítette, így az értékeléskor érdemes kiszűrni ezek hatását az idősorokból. Ezt figyelembe véve a nem-tartós és a tartós iparcikkek árai egyaránt visszafogott dinamikát mutattak.

A piaci szolgáltatások esetében a decemberi árváltozásokban a korábbi évekkel közel megegyezően alacsony elmozdulásokat lehetett megfigyelni.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje némileg emelkedett az előző hónaphoz képest. Decemberben is főként a tejtermékek hatottak az emelkedés irányába.

Az MNB bejelentette: a Monetáris Tanács döntése alapján 2014 januárjától havi rendszerességgel, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált fogyasztóiár-index statisztika megjelenésének napján, 11 órakor teszi közzé inflációs alapmutatóit, amely ezentúl kiegészül egy rövid, leíró jellegű szöveges értékeléssel.