Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőrség a kormány jóváhagyásával csak az elmúlt fél évben 3235 gépjárművet vásárolt összesen 37 milliárd forint értékben. Az autókhoz szervizcsomagot is vettek további 9,7 milliárd forintért, így egy autó átlagosan 14,4 millió forintba került - olvasható a portálon.

A rendőrség, portálnak küldött válaszából több érdekesség is kiderül. Például, hogy nem volt túl nagy verseny és a kocsikat néha a listaár felett (!) vásárolták annak ellenére, hogy nagy tételnél kedvezményt szoktak adni a kereskedők.

Az átlagárat jelentősen növelte, hogy a néhány százdarabos járőr- és ügyintézői autók közé kisebb darabszámba bekeveredtek nagy értékű speciális szállítójárművek is, és persze a rendőrségi extrák is megdobták a számlákat.

A közbeszerzés gyorsaságát indokolta a "tömeges bevándorlás" is, amely miatt a kormány 3 év alatt 544 milliárdot (!) költött el a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél.

Az autók között persze nagy a szórás: az átlagot nem a Skoda Octaviák (7,7 millió), az Opel Astrák (5,2 millió) vagy a Suzuki Vitarák (7,2 millió) dobták meg. Hanem például az a 434 darab csapatszállító Mercedes Sprinter, amelynek ára 22,1 millió forint volt. A Zoom.hu-nak küldött lista alapján a hőkamerás Sprinterek ára 71,5 millió (!) forint volt. Ebből 26 darabot vettek.

Az árat sokszor a rendőrségi felszerelések dobták meg, mint a fény- és hangjelzések, a matricák, a rádió, az erősített üléshuzat, a tonfatartó vagy a golyóállómellény-tároló.

A szervizcsomagba 5 évig vagy 200 ezer kilométerig az összes időközi vizsgálat elvégzése és a kopóalkatrészek (fékbetétek, futómű, gumiabroncs) cseréje, de még a hibaelhárítás is beleértendő. Ezen túl az EU teljes területére kiterjedő asszisztencia szolgáltatást is kötöttek, bár az átlagos járőrautók a legritkább esetben lépik át az országhatárokat. (Ilyen rendőrautót is ritkán látni.)

A képek forrása: Police.hu.