Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Veresi Paradicsom Kft. fejlesztése egy 1,5 milliárd forintos projekt, amely félmilliárd forintos támogatással valósul meg és növeli az üvegház-kapacitásukat - mondta Márkus Zsolt, a cég ügyvezetője. 2018-ban már a magyar piacra adták el kapacitásuk 70 százalékát és csak 30 százalékot külföldre.

Pásztor Béla polgármester arról beszélt, hogy ez a vállalkozás mind a településnek, mind az országnak igen hasznos, szeretné, ha továbbra is fennmaradna.

A Vidékfejlesztési program keretében a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt uniós pályázatok keretében az Irányító hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. A kertészeti ágazat nagy élőmunka-igénye növeli a foglalkoztatást és a vidék népességmegtartó erejét, az ott élők életminőségét - mondta a miniszter.

Az odaítélt támogatásokból többek között ültetvénytelepítés, gomba- és hűtőházépítés, fejlesztés, kertészeti gépbeszerzés, gyógy- és fűszernövény-termesztés, üveg- és fóliaház-építés, fejlesztés valósulhat meg.

A kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása közel 180 milliárd forintot tett ki.

A Vidékfejlesztési program keretében a 2014-2020 közötti időszakban 1300 milliárd forint használható fel, ennek során az élőmunka-igényes ágazatok támogatása kerül előtérbe, mint például az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás - közölte Nagy István.