Ezért emelné a béreket a kormány

A kormány az ország versenyképességét kívánja növelni a járulékok csökkentésével és a tervezett béremelésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en péntek este.
MTI, 2016. november 18. péntek, 21:30
Fotó: Napi.hu

A tervezett járulékcsökkentéssel hat év után a vállalkozók járulékterhe Csehország vagy Szlovákia szintjére mérséklődne. A miniszter szerint Magyarország már nem az alacsony bérszínvonal miatt vonzó a külföldi befektetők számára, mint mondta, "vannak nálunk olcsóbb országok is".

Varga megjegyezte: minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül az idén 6-7 százalékkal nőttek a reálbérek. A következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói járulékok csökkenésével párhuzamosan szeretné elérni.

Úgy vélte: a keddi tárgyalások előtt megfontolandó a Liga Szakszervezetek javaslata, hogy 2017-ben 5 százalék ponttal csökkentsék a munkáltatói járulékot, majd 2018-ban újabb egy százalékpontos mérséklés valósuljon meg. Ez egyfajta kompromisszum lehet a kormány és a munkáltatók álláspontja között, miután a munkaadók nem fogadták el a kormányzat javaslatcsomagját.

A társasági adó 9 százalékra csökkentése a miniszter szerint jó üzenet, erősödik az ország tőkevonzó képessége, mert az Európai Unióban Magyarország a társasági adó 9 százalékos, alacsony szintjével az élvonalba kerül. A miniszterelnöki bejelentés után már érkezett megkeresés Kanadából, hogy valóban erre a szintre csökken-e a társasági adó Magyarországon - tette hozzá.

Elismerte, hogy a lépés leginkább az 1500 nagy cégnek kedvez, amely 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyvállalatok jelentős számú munkaerőt foglalkoztatnak, nagymértékben exportra termelnek, és jelentős a GDP-hez való hozzájárulásuk is.

Azt is hangsúlyozta: a kis és középvállalkozások számára az igazi könnyítéseket, a KATA illetve a KIVA adónemekben jövő évtől tervezett könnyítések jelentik. Ugyancsak ezt a kört segíti, hogy az EU-s források mintegy 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, amiből főleg a kis- és középvállalkozások jutnak forráshoz.

Varga végezetül kiemelte: ezekkel az adóintézkedésekkel az ország a mostani GDP növekedési ütemről átkerülhet a 3-5 százalékos növekedési sávba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.11.20 12:39

@matyi2010: A NAGYMAGYAR dohányboltok az alkalmazottakat főleg vidéken minimálbéren foglalkoztatják és sok helyen örülnek akik munkát kapnak a dohányboltban. Amiket én dohányboltokat ismerek a tulaj nem BALOLDALI.
Van egy vidéki város ahol a csókost azzal támadták ,hogy 23 dohányboltja van , de sikerűlt bebizonyítani hogy csak 18 db ,mert 5 a lányáé.
Ezek is hozzá tartoznak a szomorú valósághoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.11.20 12:32

A 2010-évi nettó minimálbér 60 236 ft volt a munkáltató 94 580 ft -jából 63,7 %
A 2017 -évre tervezett nettó minimál bér 93 007 ft a munkáltató összes 179 720 ft-nak az 51.8 %-a
A 2010 évi 139 860 ft bruttónak ami megegyezik a 2017 évi tervezett bruttó nettó bérrel a nettója 100 988 ft volt ami 56,2-% volt , A kormány elsősorban az államnak fizetett SARCRA figyel .
A BÉKEMENETES BIRKANYÁJ pedig tapsol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.11.19 14:33

@pro libertate: " Gondolom, idiótáéknál fel sem merülnek efféle kérdések:
Ha a járulékok csökkentésével akarja a rezsim növelni a munkabéreket, miért nem csökkenti egyszerűen a munkavállalói járulékokat?"

Gondolom költői volt a kérdés, és a választ te is tudod... A valóságban nem ütnek lyukat a költségvetésen, nem csökkenni, hanem nőni fog az állam felé a befizetés... Egyrészről jönnek a mosómasa mosodája cégek az alacsony TA kulcs miatt, a munkaadók által befizetett járulékok jelentősen nőnek stb. stb. stb....

Amit te írtál, az azt jelenti, hogy középtávon lemond az állam bevételekről, azért hogy élénkítse a gazdaságot, és hosszú távon erősítse azt (belső fogyasztással az élen). Ez a fajta gondolkodás nem erőssége a fidesznek (mint ahogy a te gazdáidra sem volt az... amúgy)

Viszont így több autópályát tud építeni a Dunaaszfalt uniós pénz nélkül... mit szólsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.11.19 14:25

@pro libertate: Szervusz Angyalom...

Kivételesen nem tudok belekötni a szövegedbe... Az idióta fikázós stílusodon ha csiszolnál, fenntartom, hogy komolyabb hatása lenne a szavaidnak.

"A jelenleg 129e Ft-os garantált bérminimum 25 %-os emelése a munkaadó bérköltségét kb. 41,5e Ft-tal emeli. 2017 jan 1-től. "

Így igaz... és a lényeg:

"Az a pénz, amit többletként fogyasztásra költhet a munkavállaló, a munkaadó zsebéből hiányzik. Azt a munkaadó költené fogyasztásra vagy beruházásra."

A legtöbb munkáltató a fentieken kívül ezt a pénzt "okosban", szürkén adja oda nettó bérkiegészítésként az alkalmazottnak. Mondhatnánk, hogy nem fogja megtenni 2017. januárjától, de a munkaerőhiány és az egyre magasabb bért követelő munkavállalók miatt, továbbra is megteszi. A végeredmény az lesz, hogy a munkavállalói oldalon valóban drasztikusan emelkedő, elkölthető nettó jövedelem lesz, ami a lakosság döntően nagyobb hányadát jelenti. Ez valóban jelentős impakttal bír majd a lakossági fogyasztásra, amely valóban a GDP húzóerejévé válhat 1, jóesetben 2, hurráoptimistán 3 évig... Ezen kívül ez egy komoly, Fidesz újraválasztása mellett szóló érv a lakosság körében, mert a jelenleg is tapintható jólét tovább emelkedik (már most jelen pillanatban is merem állítani, hogy ÁTLAGOSAN Magyarország lakossága az életben nem élt ekkora jólétben). És az átlagember nem nagyon lát az orránál tovább sajnos...

De miért baj ez? Nos azért, mert a vállalatok, szinte az összes szektorban, az élesedő árverseny következtében (nemcsak itthon, világszerte) egyre alacsonyabb haszonkulccsal tudnak dolgozni, mind a termékek, mind a szolgáltatások esetén. A bérköltség (a működési költség közül a legnagyobb tétel) pedig növekedésnek indult, méghozzá aggresszív mértékű növekedésnek. Amennyiben jól ítélem meg a világgazdaság beteg, és ingatag állapotát, a jegybanki hókuszpókuszok világszinten nem lesznek elegendőek arra, hogy tartós növekedést, és szilárd alapokra épülő világgazdasági növekedést biztosítsanak. A világgazdasági recesszió visszatérése idő kérdése. A magyar vállalatok többségét jelenleg, már amit ismerettségi körömben tapasztaltam, csak a növekedés tartja a vízfelszín felett... És minden nagyon szépnek néz ki... most...

És ha bekövetkezik az újabb recesszió, mi lesz a növekedésre berendezkedett, MNB hitellel telepumpált, újra eladósodott, magas béreket osztogató magyar KKV-kal? Dominó... az lesz... nagy reccsenés várható...

Igazad van Prolika, kivételesen 100%-ban... de a helyedben annyira nem örülnék ennek, nem dobálnám a D betűket... :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.11.19 11:45

Szerencsére már nincs szükség olyan cégekre, ami nem tud kigazdálkodni bruttó 160 ezres bért.
Pár éve a foglalkoztatási helyzet megkívánta, hogy eltűrjék a köztudottan adó és járulékcsaló főleg magyar tulajdonú , alacsony hatékonyságú cégeket, ,de ma már nincs szükség rájuk.
Az azért vicces, ahogy az ál-baloldal támadja a béremelést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html