Az ipari termelés 1,4 százalékkalkal maradt el az egy évvel korábbitól 2013 januárjában - ismertette végleges ipari termelési adatait a KSH. A visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet még a járműgyártás bővülése sem tudott kompenzálni.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index januárban 2,9 százalékkal nőtt.

Az ipari export 2013 első hónapjában 2,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének majdnem felét adó két alágból a közel egyharmad súlyú járműgyártás kivitele jelentősen, 18,5 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban mintegy egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene számottevően, 17,2 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése januárban gyakorlatilag stagnálást mutatott, míg a feldolgozóipar belföldi eladásai 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 első hónapjában a feldolgozóipar termelése 1,6, a csekély súlyú bányászaté 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Januárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze ötben volt megfigyelhető termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét képviselő járműgyártás kiemelkedően, 16,8 százalékkal nőtt, elsősorban a jobb termelési kapacitás kihasználtság miatt. Nem történt trendváltás a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása januárban is csökkent - az alágak közül a legnagyobb mértékben 17,7 százalékkal -, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása következtében. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. Gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés volumene kiugróan, 20,7 százalékkal emelkedett, főként a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően. Folytatódott az erőteljes visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: az alág kibocsátása 17,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a hazai eladások visszaesése következtében.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,2 százalékkal visszaesett 2012 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 4,4 százalékkal csökkentek, míg az új belföldi rendelések 7,8 százalékkal nőttek Az összes rendelésállomány - egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően - 37,8 százalékkal emelkedett.

2013 első hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,8 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban - Dél-Alföldön (25,4 százalék) és Észak-Magyarországon (6,6 százalék) - nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 2,0 és 9,6 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.