Ezért folynak el átláthatatlanul a közpénzek az egészségügyben

Az egészségügyre rendelkezésre álló források biztosan nem elegendőek a jelenlegi infrastruktúra és ellátási csomag finanszírozására, ezért különösen fontos, hogy a közpénzek elosztása transzparens legyen, a támogatáspolitika bizonyítékokon alapuljon - mondta Kaló Zoltán, az ELTE Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszékének vezetője a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásban.
Napi.hu, 2015. december 1. kedd, 16:38
Fotó: Napi.hu

Nem magyarországi, hanem régiós probléma is az egészségügy forrás- és humán erőforrás hiánya, s noha gyakran hallani, hogy jó lenne legalább a visegrádi országok szintjét elérni, tudnunk kell, ezek az országok is ugyanolyan gondokkal küzdenek mint mi, csak a mértékben van különbség.

Fokozódó erkölcsi válság is súlyosbítja a helyzetet, az egészségügy minden résztvevője között ellentétek feszülnek, dogozók harcolnak a saját intézményeik ellen, ellentét van orvos és beteg, beszállító és intézmény, gyártó és közfinanszírozó, gyógyszergyártó és gyógyszergyártó, közvélemény és gyógyszergyártók között. A közvélemény szemében a gyógyszergyártók a taposóakna szintjére kerültek, betegek tömegei inkább a komplementer medicinához fordulnak - fejtegette Kaló, aki szerint a jobbítás felé a partnerségen keresztül vezet az út. A döntéshozóknak nem kell megsértődie egy őszinte vélemény hallatán, hanem figyelembe venni és arra hivatkozva kérni több forrást. A tervezést pedig  parlamenti ciklusokon keresztül kellene vinni.

Magyarországon ma 10-ből 8 gyógyszer nem költséghatékony, de nagy kérdés, akkor hogyan kerülhet be a támogatásba: technológiai értékelő, a döntéshozatalt jól ismerő tanácsadó vagy lobbista segíthet a gyógyszergyártóknak - vetette fel a kérdést Kaló Zoltán. Lengyelországban például a személyes kapcsolat a fontos, a döntéshozók és a technológiai értékelők informális kapcsolatban vannak. Nyugat-Európában nyilvánosan elérhetőek a dokumentumok, háttértanulmányok, a technológiai értékelők nyilvános meghallgatásokon találkoznak az iparági képviselőkkel.

Minden adott a transzparencia javításához

Noha a régióban Magyarországon alakult először technológiai értékelési iroda, és kellő számú szakember is kikerült a magyar szakképző helyekről, sem a döntések háttéranyagai, sem maga a beadvány, sem az arra adott válasz nem érhető el, csak az, hogy kapott-e támogatást a gyógyszer, vagy nem. Azaz nagyon sok közpénz osztunk el úgy, hogy nem tudni, vajon jó vagy rossz döntés született. Pedig a  közpénzek felhasználásáról bizonyítékon alapuló, átlátható egészségpolitikai döntéseket kellene hozni - mondta Kaló, hozzátéve, hogy ez a tanácsadói piac ma mintegy félmilliárdos nagyságrendű.

A szakember szerint a jobbításra minden feltétel adott. Rendelkezésre állnak a kiképzett szakemberek, de fontos lenne, hogy az általuk készített beadványok nyilvánosak és kutathatók legyenek. Értelmes szakmai párbeszédet kellene folytatni arról, hogyan javíthatjuk a technológiai értékelés módszertanát és a támogatáspolitikai döntések szakmaiságát, transzparenciáját.

A legfontosabb pedig, hogy a támogatási döntések elsődleges célja a lakosság egészségi állapotának javítása legyen, a méltányosság és a fenntartható finanszírozás másodlagos. A döntéseket és azok hatásait monitorozni kell. Az elosztás szakmaiságának javításához és a transzparencia növeléséhez viszont politikai elkötelezettség kell - hangsúlyozta az előadó.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kopacs, 2015.12.05 14:32

@coni:
Eltűnnek beírások, ez is része a megújúlásnak ?, ami egyébként használati oldalról nézve visszalépés. Olyan érzés mintha csak azért változtattak volna, hogy ki lehessen fizetni egy csomó pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.12.01 18:11

Bár méltányosnak nem méltányos, de a megelőzésre költött pénz ami valóban megtérül.

Fura lett a napi új formátuma, olyan mint egy első osztályos olvasókönyv, csak nagyobbak a betűk, meg a reklám nincs elválasztva a cikktől.
Szóval a kereskedelmi csatornák méltó társa lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html