Ezért hirdettük meg már a teljes EU-forrást

Jelentős versenyhátrányt okoz az országnak, ha lassan használja fel az uniós fejlesztési forrásokat - jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken Szegeden.
Domokos Erika, 2017. április 21. péntek, 17:30
Fotó: Napi.hu

Az előző, 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklus estében a kormány még a pénzügyi zárás évében, 2015-ben is kénytelen volt pályázatokat meghirdetni - mondta Csepreghy Nándor, a Fókuszban az energiahatékonyság című konferencián. A jelenlegi ciklusban a fejlesztési forrásokat felhasználó tagországok közül Magyarország az egyetlen, amely a teljes rendelkezésre álló pályázati forrást meghirdette.

A kormány gazdaságpolitikájának célja, hogy az uniós szabályok maximális betartása mellett ugyanolyan támogatást tudjon biztosítani a hazai vállalkozásoknak, mint amilyet a nyugati tagállamok nyújtanak saját cégeiknek. 2010-ig a magyarországi nagy közberuházások szinte mindegyikét három-öt nagy multinacionális cég valósította meg, ma ezek felét már hazai cégek végzik - mondta Csepreghy az MTI tudósítása szerint.

A miniszterhelyettes leszögezte, a versenyképességet jelentősen befolyásolják az energiaárak. A kedvező finanszírozás mellett megvalósuló paksi kapacitásfenntartás garantálja a lakossági és közületi fogyasztóknak, hogy kiszámítható áron kapják majd a villamosenergiát - véli Csepreghy.

HOZZÁSZÓLÁSOK