Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiahatékonyságról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv teljes átültetéséhez szükséges jogalkotási munka folyamatban van, 2015 nyarára várhatóan valamennyi ehhez kapcsolódó jogszabály hatályba lép - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet a napokban arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az energiahatékonysági irányelv átültetése késik, és szerintük a mulasztás miatt Magyarország az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az NFM emlékeztetett arra, hogy az irányelv átültetésének mielőbbi megvalósulása érdekében a kormány 2014. december 10-i ülésén döntött minden nemzetgazdasági jelentőségű, koncepcionális kérdésről. Az átültetést megvalósító jogi szabályozás teljesítéséhez törvényi, kormányrendeleti és tárcarendeleti szintű jogszabály-alkotási feladatokat kell elvégezni.

A jogszabálycsomagot a kormány az Országgyűlésnek is benyújtja, a jogalkotási munka eredményeként 2015 nyarára várhatóan valamennyi átültetendő jogszabály hatályba lép - közölte a szaktárca, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő jogalkotási munkáról tájékoztatta az Európai Bizottságot, és erről aktív párbeszéd zajlik.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy az irányelvben a fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az úgynevezett energiaszolgáltatók hatékonyági kötelezettsége (ehk): az érintett cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat. Az intézet szerint ameddig nem születnek meg a hazai végrehajtási jogszabályok, a lakossági és az ipari fogyasztók minden évben milliárdos beruházási forrásoktól esnek el.

Az NFM közölte: az uniós irányelv 7. cikke szerint a 2014. január 1-től 2020. december 31-ig terjedő időszakban évi 1,5 százalékos megtakarítást kell elérni a végső felhasználók számára értékesített energiavolumenben. A megtakarítás számításának alapját a 2013. január 1-jét megelőző legutóbbi hároméves időszakban értékesített energiavolumen átlaga jelenti. A megtakarítást az egyes tagállamok által meghatározott, energiaszolgáltatókat terhelő kötelezettségi rendszer bevezetésével, illetve egyéb, alternatív szakpolitikai intézkedésekkel lehet biztosítani. Az irányelv rendelkezéseiből kitűnik, hogy a 1,5 százalékos, végfelhasználói oldalon jelentkező megtakarítást minden évben, kötelezően el kell érnie valamennyi tagállamnak. Amennyiben az adott évre vonatkozó megtakarítási kötelezettség nem teljesül, az azt biztosító intézkedéseknek a következő években kell megvalósulniuk, tehát a lakossági és ipari fogyasztók nem fognak elesni forrásoktól - írta az NFM.