Ha a magyar kormány valóban érdekelt a hitelprogram előkészítéséről szóló tárgyalások folytatásában, akkor ezt az akaratát megfelelő módon demonstrálnia is kell a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi delegációvezetője a Reuters írásbeli kérdéseire. Ezzel Christoph Rosenberg például a jegybanktörvénnyel, illetve a pénzügyi stabilitásról szóló törvénnyel kapcsolatos szoros egyeztetések fontosságára utalt.

A parlament az Európai Bizottság fenntartásai ellenére múlt héten már megszavazta a stabilitási törvényt, a jegybanktörvényről pedig most pénteken szavaz, amelynek jelenlegi formája nem veszi figyelembe az Európai Központi Bank valamennyi kritikáját.

Az IMF-illetékes jelzése szerint a szervezet egyelőre nem döntött arról, hogy folytatódik-e és ha igen, akkor mikor a hivatalos gazdaságpolitikai egyeztetés sorozat egy IMF-hitelprogramról Budapesten. A Rosenberg által elmondottakból leginkább ez, illetve az lehet figyelmeztető üzenet, hogy a hitelprogramot előkészítő tárgyalások nem folytatódhatnak mindaddig, amíg a magyar kormány nem jelzi, hogy a leginkább szigorú gazdaságpolitikai felülvizsgálatot jelentő készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni.

Rosenberg azonban megjegyezte, hogy mivel Magyarországnak nincs szüksége azonnali külső pénzügyi segítségre a szervezettől, emiatt a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági jellegű megállapodásként lehet majd kezelni. (Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a magyar hatóságok megállapodnak az EU/IMF-fel egy készenléti hitelkeretről szigorú gazdaságpolitikai feltételek mellett, de a magyar hatóságok ezzel párhuzamosan rögtön jelzik azt is, hogy a "félretett pénzt" nem kívánják lehívni, csak szükség esetén.)

Az IMF-jelzések kemény hangvétele és az abban szabott feltétel fokozhatja azt a nagyfokú bizonytalanságot, amely az EU/IMF hitelprogram létrejöttét körüllengi és ez is szerepet játszhat abban, hogy a forint az addigi mérsékelt gyengülését folytatta: az euróval szembeni jegyzések 307,5 körülről 308,5-ig emelkedtek a bankközi piacon. Az IMF-jelzéssel egy időben egyébként az euró is hanyatlani kezdett a dollárral szemben, amely szintén negatív a forintra nézve. Emiatt nehéz elkülöníteni a magyar fejleményt a nemzetközi okoktól a forint gyengülése mögött.