Ezért izgulhat Magyarország 2013-ban

A piacok számára ma már nem fontos a Valutaalappal való megállapodás, inkább a túlzottdeficit-eljárásra figyelnek. 2013-ban az MNB-vezetés megújítása okozhat izgalmakat.
Domokos László, 2013. január 1. kedd, 08:47
Fotó: Napi.hu

Bár már 13 hónapja biztosít gumicsontot az elemzőknek annak latolgatása, hogy Budapest akar-e, illetve tud-e hitelmegállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal (EB), mindez ma már aligha fontos. Sokak szerint már a bejelentés időzítése sem volt indokolt − az NGM még 2011. november 17-én tudatta szűkszavúan, hogy "az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről". Azóta sem cáfolt feltételezés szerint a kormány ezzel a bejelentéssel egy közelgő leminősítést szeretett volna megelőzni − nem jött be, másfél hónapon belül mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvlikategóriába tette át a magyar besorolást.

Azóta nem sok eredményt tudott felmutatni a magyar fél, holott a tárgyalásokat tárca nélküli miniszter katalizálja, jelenleg Varga Mihály fideszes alelnök, az utolsó fideszes pénzügyminiszter  személyében. Az IMF−EB páros képviselői Budapesten jártak július 17−26. között és szakértői egyeztetéseket tartottak, valamint az MNB és a kormány vezetőivel is találkoztak, de a valódi folytatás elmaradt, a levélváltások közepette Budapest továbbra is adós elképzelései részletes kifejtésével. Mivel pedig egy IMF-hitel felvételéhez vezető első hivatalos lépés a kölcsönre vágyó fél részéről a szándéklevél megfogalmazása, úgy is lehet fogalmazni, hogy a tárgyalás el sem kezdődött. Sokatmondóak Gerry Rice-nak, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatójának többször elhangzott szavai, miszerint az előrelépéshez és a következő tárgyalási időpont kitűzéséhez az kellene, hogy az Orbán-kormány világosan jelezze: az IMF-et és az EB-t partnernek tekinti a reformkiigazítási folyamat tervezésében. Egyelőre a Valutaalap delegációja 2013. január 16−28. között a szokásos gazdasági konzultáció és a 2008-as hitelprogram harmadik utólagos felülvizsgálata okán lesz majd Budapesten.

Piaci vélemények szerint eredményes volt eddig a magyar kormány halogató taktikája − igaz, ez elsősorban a kedvező nemzetközi pénzügyi helyzetnek köszönhető. Varga Mihály a lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a Fed és az ECB monetáris politikáját látva egyelőre nem tart attól, hogy a körülmények gyorsan romlanak, a magyar állampapírok 2013 első felében valószínűleg biztonságosan eladhatók lesznek (Napi Gazdaság, 2012. december 7.). Ezt az optimizmust tükrözi az ÁKK közelmúltban publikált 2013-as finanszírozási terve is. Ehhez képest másodlagos az a probléma, hogy az IMF a saját szabályai alapján csak olyan hitelt nyújthat, amilyet a magyar fél nem szeretne, hacsak nem jön egy komoly nemzetközi válság és azt követő hitelkiszáradás.

Egyelőre kedvezően hat a magyar állampapírok megítélésére, hogy az Orbán-kormány naponta hitet tesz: a GDP 3 százaléka alatt marad az áht-hiány. A cél az, hogy megszűnjön az ország ellen az EU túlzottdeficit-eljárása (TDE) − a piacok ezt a törekvést értékelték az utóbbi hónapokban a forint erősítésével. Csakhogy ha ez sikerül, akkor gyors fordulat jöhet a választások előtt, az osztogató gazdaságpolitika jegyében. A 2013 márciusától fokozatosan hivatalba lépő új jegybanki vezetés minden bizonnyal lojális lesz a kormányhoz, elemzők szerint azonban az alapkamat és a devizatartalékok csökkentésének, illetve belső keresletélénkítésre fordításának piaci korlátai vannak, ráadásul az árfolyam esetleges gyengülése újra kiélezi a devizahitelesek helyzetét. Mindeközben továbbra sem látszik, hogy mikor és mitől indul be a gazdaság (a potenciális növekedés jelenleg 0−1 százalék között mozog), márpedig enélkül nem lesz érdemi változás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.01.01 22:34

@szkiita: "A lényeg az ,ha 53% lenne ,mint 2002 tavaszán ,akkor a finanszírozás éves szinten nem 1500 milliárd ft lenne ,hanem 600 milliárd ft..."

Neked minden adatod hazugsag? Meg a fidesz altal novelt allamadossagra sincs 1500 MRD Ft -os eves adossagszolgalat. Ha jol tudom nagyjabol 900-1000 MRD Ft korul van ez.

A fidesz 98-02 kozott 50% -al novelte az allamadossagot, ezaltal 50% novelte az adossagszolgalatot is. Gondolkozz mar neha, ne legyel ennyire hulye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.01 21:55

@szkiita: A lényeg, hogy a kedves fidesznyikei is ugyanannyira benne vannak, s ugyanannyira dilettánsak!

Eddig volt két nagy "pénzszakértői" megszorítás, s egyik sem a fidesz nevéhez fűződik... kivéve a szétcincálásukat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.01 21:36

@VoIe: A lényeg az ,ha 53% lenne ,mint 2002 tavaszán ,akkor a finanszírozás éves szinten nem 1500 milliárd ft lenne ,hanem 600 milliárd ft...,szerintem 1000 milliárd ft-ból jó kis bér ,meg nyugdíj ,meg egyéb emelés lehetne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.01 21:13

@szkiita: "Az az adósság még mindig kezelhetőbb volt ,mint a 23 000 miliárd ft.."

A mai allamadossagot lenyegeben ket part tevekenysege okozta: MSZP-Fidesz.
Mindketto mocskos tolvaj fereg, akik mellesleg egymas hatat vedik ( ugynoktorveny?? ). Hiaba probalod vedeni hazugsagokkal a fideszt, ok is ugyan annyira bunosok ebben mint az mszp.

A 23000 milliardot mellesleg nem tudom honnan vetted, mert ennyi sose volt, megjegyzem a folyamatos hazugsagaid ellenere kormanyvaltaskor 2010 -ben 19323 MRD Ft volt az allamadossag, 2002 -ben pedig 9224 MRD.

Allamadossag noveles:

Fidesz 98-02: 3112 MRD Ft
MSZP 02-06: 4707 MRD Ft
MSZP 06-10: 5392 MRD Ft
Fidesz 10-11 : 1793 MRD FT - 1 EV ALATT!!! Ezutan jott a manyup lopas

Jelenleg az allamadossag a 3000 MRD Ft manyup lopassal egyutt is novekedest mutat. Erre aztan buszke lehetsz.

"Az adósság most 75%-on van...."

Ez is hazugsag, az igazsag 77.35%, kormanyvaltaskor pedig 79% volt. Nagy sikerek, ujabb ok a buszkesegre.

Tudom hogy ezt is hiaba irtam, mert tovabbra is ugyan azokat a hazugsagokat fogod masolgatni minden posztba mint eddig, de talan tobben rajonnek hogy milyen ember vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.01 20:54

@szkiita: Kötve hiszem, hogy 75%-on lenne, hisz 292 HUF/EUR van épp!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html