Ezért járt Orbán Viktor Kínában

Orbán Viktor miniszterelnöknek és kíséretének az volt a célja Kínában, hogy elősegítse: minél több friss pénz és munkahelyeket eredményező beruházás jöjjön Magyarországra.
MTI-Eco, 2010. november 1. hétfő, 18:33
Fotó:

A miniszterelnök a gazdasági együttműködés bővítésének irányába tett mostani lépéseikről az MTI-nek elmondta, hogy minden tárgyalópartnerükkel sikerült elérniük magyarországi jelenlétük minőségi emelését, ami azt jelenti, hogy ennek a hatása mind a munkahelyek számában, mind a befektetett tőke mennyiségében, mind a velük kapcsolatban lévő magyar beszállítók számának növekedésében meg fog mutatkozni.

Ez vonatkozik például az elektronikai iparra, a mobil távközlésre - mondta el a kormányfő utalva arra, hogy találkozott a ZTE és a Huawei nagyvállalatok vezetőivel. Utóbbinak hétfőn felkeresték a sanghaji kutató-fejlesztő központját, s a miniszterelnök tájékoztatása szerint még néhány pontosító tárgyalás után a cégnél olyan fejlesztésre kerül majd sor, ami 1500-2000 új munkahelyet jelenthet.
Arra a felvetésre, hogy a magyar sajtóban már elterjedt, hogy a Malévnek is kínai befektetőt keresnek Orbán Viktor elmondta, mostani látogatásán találkozott Chen Fenggel (Csen Feng) a Hainan Group elnökével, akivel egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a Malév átalakításáról tárgyalnak.

A Kína egyik leggazdagabb emberének számító és több iparágban is érdekelt Csennel szóba került egy hosszú távú együttműködés kialakításáról szóló megállapodás. Ennek érdekében egy közös bizottságot hoznak létre, ami az ő magyarországi, illetve Magyarországról történő európai terjeszkedését lesz hivatott megalapozni. A kínai légitársaság egyébként hídfőállást keres az európai légiközlekedés piacán és megbízható partnert keres - árulta el a kormányfő.
Az említett bizottságban, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hoz létre, helye lesz a magyar nemzeti tőke képviselőjének, ezért is volt a delegáció tagja Demján Sándor - tette hozzá Orbán.

A gazdasági tárgyalások során felvetődött, hogy a kínai partnerek technológiai és tudásközpontokban is vegyenek részt. A delegáció tagjaként Kenyeres Sándor a Talentis alapítója ennek a területnek a szakértője. A miniszterelnök találkozott Magyarország legnagyobb kínai befektetőjének, a Wanhua Industrial Groupnak (Wanhua) az elnökével, Ting Csien-senggel (Ding Jiansheng) is. Mint mondta: a Borsodchem kisebbségi tulajdonosa szeretné növelni a részesedését.

A magyar delegáció tárgyalt a Bank of Communications (a kínai Közlekedési Bank) magyarországi megjelenéséről is, mert - mint Orbán Viktor fogalmazott: a nagy cégekkel aktivitásával együtt sokkal inkább felmerül annak a lehetősége is, hogy "friss pénz érkezzen az országba".
Orbán beszámolt arról, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségének delegációja azért jött Sanghajba, mert ügyvezető elnöke, Demján Sándor aláírt egy megállapodást a kínai partnerszervezetével (CCPIT). Mint mondta, az új magyar gazdaságpolitika és iparpolitika céljainak megvalósításában kínai szereplők is szerepet kaphatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

egyemberasokközül, 2010.11.02 04:51

hülye vagy viktor. nincs elég kinai nálunk? tudod... sok, olccóó... óó, bocs honnan is tudnád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html