Ezért jön nagyobb rezsiszámla Magyarországon

A Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felmérése szerint, a megkérdezettek mindössze 26,7 százaléka él energiahatékonysági szempontból korszerű lakásban. A nem reprezentatív, ötszáz fős felmérés résztvevőinek 86 százaléka tudja, hogy hőszigeteléssel a fűtési költség akár fele is megspórolható, 44 százalékuk mégsem tervez semmilyen energetikai fejlesztést, mert nincs rá pénze.
Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 17:00
Fotó: Napi.hu

Az idei télen a magyar családok 40 százaléka havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15 százalékuk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek ellenére, a január 4. és 10. között készült felméréséből az derült ki, hogy 10-ből mindössze 2 ingatlantulajdonos érzi otthona hőmérsékletét megfelelőnek. A megkérdezettek csaknem kétharmada úgy nyilatkozott, ha tehetné, hőszigeteltetné otthonát, ám közülük minden második család ezt csak támogatás vagy pályázat segítségével tudná megtenni - állapítják meg a tanulmányban.

Sokaknak a buksza mélyére kell nyúlni

A megkérdezettek csaknem a fele tapasztalja úgy, hogy fűtésköltsége folyamatosan növekszik, a stagnáló gáz- és energiaárak ellenére is. Míg a tavaly ilyenkor elvégzett felmérésben csak minden harmadik, az idén már minden második ingatlantulajdonos nyilatkozott úgy, hogy évről évre mélyebbre kell nyúlnia a zsebében, miközben a termosztátot nem tekeri feljebb. Amíg egy évvel korábban a családok kicsit több mint ötöde fizetett 30-40 ezer forintos fűtésszámlát, addig az idén ezeknek a családoknak az aránya a negyedére nőtt. Míg azoknak a tábora, akiknek akár havi 45-50 ezer forintot is fűtésre kell költeniük 15 százalékra nőtt. A felmérésből kiderült az is, hogy a családi házban lakók még az átlagnál is többet költenek fűtésre, közülük minden negyedik háztartás 45 ezer forint fölötti fűtésszámlával szembesül egy-egy téli hónap végén.

Magyarországon a teljes energiafelhasználás 32 százalékát a lakossági fogyasztás teszi ki. Ez évi mintegy 4 500 000 toe (tonna kőolajjal egyenértékű) energiát jelent. Az ország lakóépületeinek éves energiafelhasználása vetekszik az ország nagyerőműveiben egy év alatt elégetett energiahordozók mennyiségével.

A földgázszállító társaság tájékoztatása szerint egy átlagos, közepesen hideg - nulla Celsius-fokos napi középhőmérsékletű - téli napon a hazai földgázigény 45-55 millió köbméter között mozog. Ilyenkor a teljes hazai fogyasztás mintegy 80-90 százalékát a lakossági fogyasztás teszi ki.

Így faraghatók a költségek

Magyarországon mintegy 7 millió ember családi házban él. Közel háromnegyedük 1980 előtt épült, energetikai állapotuk nagyban elmarad európai összehasonlításban, így nem meglepő, hogy a lakóépületek energiafogyasztásának és -pazarlásának nagy részéért ezek az épületek a felelősek. Pedig, ha egy régebbi családi házat például 12-15 cm vastagságú, korszerű kőzetgyapot szigetelőanyaggal megfelelően hőszigetelünk, annak fűtésigénye akár 30-40 százalékkal csökkenthető, így egy 90-100 négyzetméteres ingatlan 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája 15 000 forinttal is csökkenhet. A korszerűsítésekhez azonban megfelelő állami támogatásra lenne szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.01.17 20:32

A szomszédom pl tökélyre fejlesztette a kémény kérdést. A házon nincs egy sem, kazán a ház mögötti garázsban, Ősszel kidug egy rozsdás csövet tavasszal pedig visszahúzza. (Vállalkozó és hülyére sarcolnák a kémény adóval.)
- Ez Magyarország 2017 ben :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.17 20:24

@foldnyuzo:
Azt hozzáteszem még, hogy itt már kondenzációs kazánok vannak és 3 rétegű ablak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.01.17 20:24

@antitroll: Pedig most ingyen sepernek! Csak aztán ki ne kukázza valami buzgónarancs hogy nem volt engedélyed a kéménybontásra :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.17 20:23

@antitroll:
Amikor az ember lakást vesz vagy épít ne az energiában gondolkodjon, hanem inkább abban, hogy kényelmes otthona legyen.
Olyan nyílászárok vannak amelyek hermetikusan zárnak. A falakon fehér levegő által átjárhatatlan szigetelés. Ilyen házban nem jó lakni, A mesterséges levegőztetés megkívánja a levegő szűrését különben a pollentól a gumiabroncsok kopásának poráig sok minden stb. bekerül a lakásba.
Lehet egy lakásból hőszigetelt termoszt csinálni, csak nem érdemes.
Családi házakat figyelem a környéken, az a meglátásom, hogy egy alacsony építésű inkább széltében terülő ház építése a célszerű. Ilyet akartam építeni de akkor az olcsó energia miatt a tervező inkább 3 szintben helyezte el a lakást, mondván ez az olcsóbb. Ma már nem hinnék neki. Hasonló házak légköbméterre minden különösebben erős hőszigetelés nélkül 30%-al kevesebb gázt használnak fel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.01.17 19:09

@rigolya:
Ha nem passzívházban gondolkozol, akkor is érdemes pl. levegő-levegő hőszivattyús megoldásban gondolkozni egy nagyobb felújítás során, de új építésű épületek esetében már a tervezéskor szinte biztosan!
Egy modern gázüzemű fűtésrendszer egy családi házban ma már (tervezéssel, engedélyekkel, gáz bekötéssel, kéménnyel, szakemberekkel) közel, vagy akár 2 millió forint. Ugyanezeknek a modern lakásoknak, vagy lakóépületeknek szintén ma már elvárt tartozéka a légkondicionálás.
Inverteres klímaberendezések választása valamekkora többlet költség. Ugyanakkor ezek egy korszerűen hőszigetelt lakás, lakóház kifűtését meglepően gazdaságosan megoldják. -10 fok alatt a hatásfokuk esetleg annyira lecsökken, hogy rá kell fűteni vellannyal. Most a jelenlegi tél elég extrém, de amúgy hány ilyen esemény szokott bekövetkezni egy mostanában "szokásos" időjárású télben? Három, vagy öt? És az is csak éjszaka pár óra időtartamra?
Persze valamennyivel drágább ez a fűtési mód, mint a gázfűtés, de akkor itt jön be, hogy a megtakarított 1,5 millió forinttal meddig fizetheted a többlet villanyszámlát?
És az amortizációt se felejtsük, kíváncsi vagyok, hogy a mostani korszerű nagy hatásfokú kondenzációs kazánok élettartama vajon eléri-e egyáltalán a 15 évet? Nem vagyok benne biztos!
Ha meg valaki annyira ügyes, hogy a kormány energiarac programjában is megcsíp egy szeletet és abból be tud ruházni egy fotovoltaikus rendszerre (napelem), az a villanyszámláján is jelentős megtakarítást tud elérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html