Ezért kellett magyarázkodnia Szijjártónak - erős szavak

Ha a magyar kormány nem ilyen politikát vinne a bevándorlás tekintetében, akkor nem került volna sor az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) csütörtöki meghallgatására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 10. vasárnap, 08:46
Fotó: Reuters

A tárcavezető úgy vélte, már az elmúlt egy-másfél évben világosan látszódott, hogy a nyugat-európai politikai elit és emberek véleménye "elkezdett széttartani egymástól". Nyugat-Európában az emberek "biztattak minket", azt mondták, bárcsak az ő kormányaik is így tennének, és "végre valaki felismerte az illegális bevándorlásban rejlő veszélyt". Ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy a meghallgatáson (melyről itt írtunk bővebben) a várakozásokhoz képest sokkal többen szólaltak fel Magyarország mellett, mint ahogy az sem volt meglepő, hogy "a minket vádoló, minket bíráló képviselők" szinte egyetlen konkrétumot sem tudtak felhozni - magyarázta az MTI tudósítása szerint.

A meghallgatás szerinte "ugyanannak a boszorkányüldözésnek" a része, amelynek keretében rövid időn belül már negyedszer rendeztek meghallgatást Magyarországról. Ha a magyar kormány nem ilyen politikát vinne a bevándorlás tekintetében, akkor erre a meghallgatásra sem került volna sor - közölte.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy semmi ok nincs arra, hogy Magyarországot jogállamisági kérdésekben az EP bármelyik bizottsága elé citálják. "Semmifajta szégyellnivalónk nincsen, semmi olyan kirívó dolog nem történik Magyarországon, amivel az Európai Unióban kiemelkednénk a többi tagország közül", a kötelezettségszegési eljárások számának tekintetében pedig a középmezőnyben áll az ország - értékelt. Megjegyezte: "általános percepciók, érzések, mindenfajta alapot nélkülöző vádak, egyoldalú tájékoztatásból táplálkozó butaságok hangzottak el" a meghallgatáson.

A külügyminiszter szerint el kellene oszlatni azt a Nyugat-Európában eluralkodni kezdő tévképzetet, hogy a társadalmat az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) képviselik. Ezzel szemben a társadalmat azok képviselik, akikre az emberek szavaztak - mutatott rá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország ezután sem lesz hajlandó illegális bevándorlókat befogadni, és az ebben az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszában "minden létező érvet fel fogunk vonultatni, el fogjuk mondani, hogy az illegális bevándorlás veszélyes Európára", ezért a kötelező betelepítési kvóta is veszélyes, mert "újabb és újabb emberek fejében alakítja ki azt a képzetet, hogy nyugodtan lehet Európába jönni". A kvóta végrehajthatatlan is, mert egyik schengeni tagországból a másikba mindenki szabadon utazhat - fűzte hozzá.

Mint mondta, mindez az európai szabályokkal is ellentétes, ugyanis az európai szerződések a bevándorlás kérdését nemzeti hatáskörbe adják, "az pedig mindenkinek a szuverén joga, hogy eldöntse, kit enged be a saját területére". A szuverenitás ilyen korlátozása csak az európai szerződések módosításával lehetséges, de az egy nagyon hosszú folyamat, és ahhoz a nemzeti parlamenteknek kell dönteni, nem az Európai Bizottságnak vagy valamelyik miniszteri tanácsnak Brüsszelben - közölte.

Szijjártó Péter kitért az ukrán oktatási törvény ügyére is. Elmondta: pénteken "nagyon fontos győzelmet" arattak az EU-Ukrajna társulási tanács ülésén, mert az EU "magáévá tette a magyar elvárásokat", világossá tették, hogy az unió elvárja: megszerzett kisebbségi jogokat Ukrajna ne vegyen el, az oktatási törvényről valódi, tartalmi párbeszédet kell folytatni a nemzeti kisebbségekkel, továbbá teljes mértékben végre kell hajtani a Velencei Bizottság ajánlásait. Magyarország is pontosan ezt a három szempontot fogalmazta meg - emlékeztetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.12.10 15:28

Ennyi szemérmetlen hazugság melyeket ez a borjúk által felnyalt hajú ficsúr képvisel nem semmi.
Szóval a nyugati vezetés elszakadt a népétől, viszont Magyarország megérti és képviseli őket.
Magyarországot üldözik...
Megint a régi nóta, erre már ráfizettünk párszor, úgy pofán vágtak bennünket, hogy attól koldultunk szó szerint.
Csupa ostobaság csupa böszmeség, ez Szíjjártó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.10 13:14

@krix3: ráadásul a francia nem olyan fosós nép...per pillanat asszem, nálunk gyávább nincs európában...persze ehhez kellett a kormányzati szándék és propagandahadjárat, a kormány kezében lévő média összehangolt félelemkeltése (ez is amúgy a mi pénzünkből)az adóforintjaink bő tízmilliárdjai is....és egy kis orosz segítség (hamis oldalak hamis hírei)...jól össze is fostátok magatokat..gratu..
uge ha harcban áll az ország a vezetőket sosem váltják le, hadi időkben nem ezzel foglalkozunk, meg mészáros is elmegy a margónál csodálatos gazdagodásával.....az, hogy közben betelepítettek ide vagy 20 ezer embert (azok ugye tejeltek nekik, jöheznek amegkérdezésem nélkül...ezt kérdezte valaki, hogy akarunk-e egütt élni velük, cak azért, mert pénzük van??), nekünk ugyan nem, mert mi, a polgárok eddig 20 milliárddal fizettünk rá...de ilyenekre oda figyelj....azt se vedd észre, hogy mindig az a néhány 10, vagy 100 vállalkozó viszi el a zsíros, piszokul tűlárazott megrendeléseket...és arra sem, hogy ezt a hihetetlen mennyiségű pénzt, amihez még uccsó alkalommal jutunk ingyen, szinte mind betonba öntik.....persze, azt lehet a legkönnyebben túlárazni, azaz lopni..mert amúgy eccerűek ezek a fijúk, mint a faék)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.10 13:02

@krix3: szóval vannak...de akkor miért írtad, hogy nincsenek??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.10 12:58

@csaba7272: és még egy, egyetlen ország sincs, amit ennyi foglalkoznaa bevándorlással...leginkább azok közül, akiket ez érint....más dolguk is van, nem is kevés (nem a bevándorlással kapcsolatos..)olvasd el a szlovák, vagy a cseh nyilatkozatokat, senki nem beszél így erről, ahogy a magyar kormány..nem indítottak világvége kampányokat (a haverok zsebének kitömésével), nem költött erre, jelzem bevándolrlók mélkül vag 150 milliárdot (lehet, hogy alábecsülöm) erre...nem úsznak ezek a pénzek el erre...és senki nem retteg úgy tálük, mint mi...(mi játszunk a legjobban az ISIS kottájából, mert pont ezaszándékuk, a félelemkeltésen keresztüla zavarkeltés, ami eredményében majd ők halásznának, mondjuk az oroszok is pont ezt csinálják, azért látják el ezt az országot mérhetetlen sok dezinformációval, ami ellen csak a magyar kormány nem tesz semmit >lásd: v4-ek, a többiek igen, itt már ki tudja hány ügynök dolgozik és zavartalanul, tiszta kánaán, még amerikából is ide akarnak költözni az ott fenntartott hamis híreket terjesztő oldalak >minthogy mindenkit megerőszaloktak a bevándorlók svédországban, pl. < onlline újságok, itt nem zavarja őket senki >>vagy 100 ilyen lehet)
tudod milyen iszonyúan fárasztó már ez az egész műbalhé??
és főleg akkor, amikor azt látni, hogy az ország szép csendben összedől (ellátórendszerek), semmi reform 8/8-al sem, ami a jövő szempontjából hasznos lene...csak az értelmetlen gigaberuházáésok...pl. a kínaiaknak igazából nem is kellő, de legalább piszok drága vasútvonal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.10 12:48

@csaba7272: bár jól hangzik, de butaság...mégeccer, ha európa elesne, a világ is elesne...és akkor már a pénz sem ér semmit, tőzsde sem lenne, stb...ezt így fel tudod fogni?
szóval ez baromság, ez olyan, mintha afrikát akarbnánk felszámolni, szerinted lehet??? egy kontinenst??
komolyan mondom, már nem is érvelek, mert ekkora idiótizmussal nem akarok foglalkozni
amerika szerepe ezidáig megkérdőjelezhetetlen, ugyan, valóban vesztett erejéből, trump ezt a folyamatot legfeljebb a végtelen behatároltságával, ostobaságával csak felgyorsítja...de európa nélkül már valóban nem lenne ereje..hiszen a legfőbb szövetségese...és ez nem csak szólam, ez tény, amerika egyedül a világ ellen...persze, így lenne erős, hogyne..nevetséges :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html