BUX
38240

Ezért kér állami támogatást a Balaton

A fővárosival arányos fejlesztési hozzájárulást kérnek a kormánytól a balatoni közlekedés javítására a helyi szervezetek. A Balaton legismertebb borászai és vendéglátósai által alapított Balatoni Kör szerint a tó és környezetének közlekedési infrastruktúrája esetében is indokolt lenne a fővárosihoz hasonló állami hozzájárulás - mondta az InfoRádiónak Kardos Gábor, a szervezet elnöke.

Inforádió, 2015. március 24. kedd, 07:54

"Ha elmondják azt, hogy nem csak a budapestiek használják a fővárosi közlekedést, akkor ez bizonyos értelemben fokozottan igaz a balatoni infrastruktúrára, hiszen nem csak nyáron, de tavasszal és ősszel, hétvégenként is sokszor 5-6 szorosa az állandó lakosságnak, aki vendégként hozzánk jön a Balatonhoz" - mutatott rá a Balatoni Kör elnöke. 

A képet persze árnyalja, hogy a Balaton környékére elsősorban turistaként és nem dolgozni mennek az említettek, mint a fővárosba.

Kardos Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Balatoni Kör nem hiánypótlásra használná a plusz állami támogatást, hanem innovatív megoldásokkal javítaná a tó közlekedését. Példaként említette egy tókerülő buszjárat megvalósítását, ami - szavai szerint - hordozója lehetne egy új Balaton-arculatnak. A Balatoni Kör elnöke úgy véli: az ötlet erősítené az ott élőkben a régiós tudatosságot.
A tókerülő buszjárat mellett felmerült egy vízibusz-járat gondolata is, már folyik erről az egyeztetés a MAHART-tal. Kardos Gábor kitért arra is, hogy a vasárnapi zárva tartás negatív hatással lehet a balatoni minőségi turizmus fejlődésére.