Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztusban magához tért a magyar kivitel, bár a dinamikája kissé elmaradt a behozatalétól: az export euróban számított értéke 13 százalékkal nőtt, míg az importé 13,1 százalékkal - derül ki a KSH részletes külkerstatisztikájából. (Az előzetes adatokhoz képest annyi a változás, hogy ott még 13,3 százalékos importnövekedés szerepelt.)

Ezzel az első nyolc hónapban a kivitel euróban számolva 16, a behozatalé 14,2 százalékkal lett nagyobb. Így a külkertöbblet tovább gyarapodott, a hónapban 492 millió euró jött össze, szemben az egy évvel korábbi 445 millió euróval.

A nyolcadik hónapban a kivitel értéke 6,43 milliárd, a behozatalé pedig 5,93 milliárd euró volt, így az első nyolc hónapban a külkertöbblet már 4,71 milliárd eurónál tart (2010 hasonló időszakában 3,4 milliárd, az év egészében pedig 5,5 milliárd jött össze).

Az autóiparé a húzóerő

Az ipari termelési adatok láttán nem meglepő, hogy a külkerforgalom élénkülése elsősorban a jár­mű­gyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelmének köszönhető. A legnagyobb részarányt képviselő gépek és szállítóeszközök árufőcsoport kivitelének és behozatalának volu­mene 11, illetve 7 százalékkal bővült 2011. január-augusztusban. A nyári hónapokban regisztrált vissza­esés, stagnálás után az augusztusi export volumene már jelentősen, 9 százalékkal emelkedett, az importé viszont alig haladta meg a bázisét. A vizsgált időszakban kétszámjegyű volumenbővülés jellemezte a két húzó termékkör, a közúti jármű, valamint az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú kereskedelmét, ezen belül az utolsó hónap forgalma − a közúti jármű exportja kivételével − még dinamikusabban nőtt.

A korábban szintén húzóágazatnak számító híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene június, az importé május óta nem éri el az előző év azonos időszaki szintet.

Kiemelkedően teljesített ugyanakor a gyógyszerszektor, a kivitel több mint negyedével, a behozatala hatodával bővült. Az árucsoport kereskedelmének júliusi mérséklődését követően − tavaly ezt a hónapot érintette az orosz gyógyszer-kereskedelmi törvények ideiglenes kereslet­felhajtó hatása − az augusztusi export és import már kisebb élénkülést mutatott.

Átlagot meghaladó mértékben nőtt a járműiparhoz szorosan kapcsolódó termékek, a szakmai, tudományos és ellenőrző műszer exportja, illetve a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelme is.

Az energiahordozók importvolumene az év első nyolc hónapjában 7 százalékkal volt több, mint 2010 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene 13 százalékal emelkedett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé 16 százalékkal volt kevesebb az előző évihez képest. Az utóbbi árucsoport június óta már markánsan növekedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3, az importé 10 százalékkal bővült. Az árufőcsoport kivitelében legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene március óta jelentősen alatta maradt a bázishavi szintnek, így az időszak egészében 11 százalékkal esett vissza. Dinamikusan növekedett az élő állat, a kávé, a tea, a kakaó, a fűszer export-, illetve a hús és hús­ké-szítmény mindkét irányú forgalma.

Mi várható?

Bár a külkeradat kedvező képet mutat, a folytatás továbbra is bizonytalan. A belső kereslet egyelőre továbbra sem talál magára, az exportkereslet pedig alapvetően a német konjunktúra alakulásától függ, márpedig ott is megszaporodtak a negatív hírek. Az európai konjunktúraindexekkel együtt a magyarországi bizalmi mutatók is egyelőre a lassulás felé mutatnak. Igaz, amint "termőre fordulnak" a hazai autóipari beruházások, az újabb lendületet ad majd a kivitelnek.

Szintén nem ígérnek jót a friss beszerzési menedzserindexek (PMI/BMI). A hazai októberi adat a feldolgozóipari termelés szűkülését jelzi, és az eurózóna, azon belül pedig fő felvevőpiacunk, Németország sem áll jól.

Az európai feldolgozóipar immár három hónapja folyamatosan visszaesésben van és a jövőbeli rendelések is rohamosan csökkennek a kontinensen − derült ki a Markit beszerzésimenedzser-indexeiből; elemzők szerint ez könnyen ECB-kamatvágáshoz vezethet. A szerdai közlés szerint még a korábbi gyorsbecslésnél is rosszabb lett az európai valutablokk feldolgozóipari PMI-je, a szeptemberi 48,5 pont után tehát 47,3 pontra zuhant októberben, még távolabb a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 ponttól. Németországban a válság óta először zsugorodott az ipar teljesítménye, Olaszországban öt ponttal, 43,3 pontra zuhant a mutató, Spanyolországban pedig immár fél éve folyamatos a visszaesés.