A KSH közzétette a júniusi ipari termelési statisztika részleteit.

Amint arról beszámoltunk, az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 júniusában 1,4 százalékkal csökkent, míg munkanaphatástól megtisztítva 1 százalékkal nőtt - mindez negatív meglepetést jelentett. A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,6 százalékkal csökkent.

Az ipari adat elemzői értékelését itt olvashatja.

Az ipar 2011. júniusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a csökkenő külpiaci kereslet, valamint a bázis- és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik. Tavaly júniusban a termelésben 15,7, az exportban 22,9 százalékos volumennövekedést mért a KSH. Az előző hónapokhoz hasonlóan a hazai eladások most sem érték el a bázisév szintjét.
Az ipari export 2011 első hat hónapjában 11,2 százalékkal emelkedett, ezzel szemben júniusban 0,6 százalékkal mérséklődött 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,8 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene nagymértékben, 26 százalékkal visszaesett. (Idén ez már a harmadik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztrált a KSH.) Az ágazat gondjait jól jelzi, hogy a pécsi Elcoteq igen nehéz helyzetbe került.

Az ipar belföldi értékesítése az első félévben 4,4, júniusban 6,4 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai 2011-ben először maradtak el az egy évvel korábbitól: júniusban 4,0 százalékkal mérséklődtek.

Borús jövőt vetít előre, hogy júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,2 száazlékkal visszaesett 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 8,4, az új belföldi rendelések 6,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2011 első hat hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-júliusi 5,1 százalékos létszámcsökkenés után - 4,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.