Ezért lopnak el ennyi pénzt Magyarországon

Elképesztő, hogy mennyire nem érdekli a magyarokat a korrupció: csak minden ötödik ember tenne bejelentést, ha valamilyen visszaélést tapasztalna – derül ki a Transparency International friss globális korrupciós barométeréből. Bár a politikusokat sokan gondolják korruptnak, ezt közel sem tartják a legfontosabb problémának a magyarok, így a TI szerint hazánk továbbra is következmények nélküli ország.
Dzindzisz Sztefan, 2016. november 16. szerda, 12:33
Fotó: Reuters

A magyarországi megkérdezettek 57 százaléka szerint rosszabb a korrupciós helyzet, mint 4 éve, felük pedig úgy véli, hogy a kormány ez ellen ható intézkedései hatástalanok - indított Martin József, a Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a lakosság szerint vannak égetőbb ügyek is az országban.

Miközben a magyar állam milliárdokat költött a menekültek elleni kampányára, mégis alig látszik a különbség a probléma nagyságát nézve a visszaélésekhez képest. Pedig korrupció elleni kampányról nem tudunk - tette hozzá Martin.

A kormányról amúgy sem túl jó a véleménye a magyaroknak:

Ugyanakkor a lakosság sem áll az élen a korrupció elleni harcban: majdnem negyedük adott kenőpénz (hálapénzt) az egészségügyi ellátásuk során, 7 százalék adott pénzt általános vagy középszintű oktatásban való részvételért, 5 százalék szociális juttatás kérelmezése közben adott csúszópénzt, 4 százalék a szakképzésben való részvételért, 3 százalék közúti ellenőrzés során, 2-2 százalék hivatalos iratok és munkanélküli segély igénylése során. Az egyetlen nulla százalékot a bíróság igénybevétele polgári perben címszó kapta.

Érdekesség, hogy a lakosság 40 százaléka nem tartja korrupciónak a hálapénzt, főleg akkor, ha egy sikeres beavatkozás után adnak pénzt az orvosnak - tette hozzá a TI Magyarország vezetője.

Félünk a következményektől

A magyarok kétharmada szerint a társadalom nem fogadja el, ha valaki jelenti a hatóságoknak a korrupciót, de 23 százalék mondta azt is, hogy félnek a bejelentés következményeitől - mondta Martin. Ezek után nem meglepő, hogy a magyarok kevesebb mint ötöde lenne hajlandó tanúskodni a bíróságon és csak minden ötödik tenne bejelentést, ha korrupciót észlelne, ennél pedig csak a szlovákok, oroszok, ukránok és fehéroroszok passzívabbak.

Ennek oka lehet, hogy mindössze 7 százalék véli azt, hogy a bejelentés a korrupció leghatékonyabb eszköze, ami az egész EU-n belül a legalacsonyabb érték. Az emberek nem bíznak abban, hogy önmagukban: a válaszadóknak mindössze 14 százaléka vélte úgy, hogy ő maga bármilyen eredményt érhetne el a korrupció elleni harcban, mert sokan úgy vélik, hogy azt túl nehéz lenne bizonyítani. Olyan bonyolult minták alakultak ki az elmúlt időszakban, amit valóban nehéz átlátni - mondta ezzel kapcsolatban Martin. A jó hír, hogy a fiatalok korrupció elleni hajlandósága nagyobb, az idősek sokkal inkább passzívak a kérdésben.

Az emberek tudják, hogy súlyos a korrupciós helyzet, de úgy érzik, hogy nem tudnak ez ellen tenni, nem találják a kiutat. Ebben az is benne van, hogy sokszor a politikai elitet is korruptnak tartják - foglalta össze a tanulságokat Martin. Szerinte a bizalmatlanság és a passzivitás egyfajta ördögi körré állt össze Magyarországon, amiben nem segít az sem, hogy itthon nagyjából a legalacsonyabb az állami intézményekbe vetet bizalom.

A túlnyomó többség szerint ez az intézményrendszer nem a közjót segíti, hanem bizonyos érdekeket szolgál ki, ami növeli a korrupciós félelmeket - vélte Martin. A TI Magyarország vezetője szerint a magyar kormány segítségével olyan korrupciós rendszerek jöttek létre, amelynek a célja a közpénzekből magánpénzek legyenek - ilyen például a letelepedési államkötvény, a tao-pénzek, illetve az MNB-hez köthető alapítványi pénzek is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.11.17 11:38

@nitro:
" Holott még Európában sem egyezik a társadalmak véleménye arról, hogy mi a korrupció."
Basszus, ezt én észre sem vettem, elsiklottam felette!
A múlt heti hét mondata is Dakotáé volt, erős felhozatalban ismét ő a hét bérkommentelője! :-)
Persze jobban belegondolva még igaza is lehet, ha a Magyarisztánnak nevezett földdarabot is Európához tartozónak vesszük.
Merthogy itten a politikusok szerint a lopásnak és a korrupciónak a jelentése attól függ, ki követi el?! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.11.17 10:13

@Dakota Summer: " Holott még Európában sem egyezik a társadalmak véleménye arról, hogy mi a korrupció."
Így van! A tudat, a gondolkodó ember csak tönkreteszi a világot maga körül! Mindenki tartson magánál Alaptörvényt, és az majd szabályozza az életünk folyását! Ha valami váratlan inger érné az állampolgárt, akkor csak felüti az Alaptörvényt a megfelelő bejegyzésnél és megvan a válasz! És megszűnnek a viták, mindenki élete boldogságba torkollik! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.11.17 10:00

@Dakota Summer:
Mi köze van a politikusok lopásához annak amit írtál. Szerinted hazudnak, amikor azt állítják, hogy a politikusaink lopnak? Ugye nem akarod ekkora hülyeséggel szénné égetni magad?
Veszett kutyát játszol, ha érzed, hogy szarban a becsület, akkor harapsz ahol érsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.11.16 18:49

@Dakota Summer: hulyegyerek, maganadomanyozo penzerol miert is kene elszamolni azon tul, amit a torveny eloir? Tobb elszamolni valod lenne neked a berkommentelesert kapott baksissal :D

lehet, hogy kulonbozoek a velemenyek arrol, mi a korrupcio, de az, ami itt van, az bizonyosan az. Akkor is, ha az allam mukodteti... egyebkent meg eleg gaz rad nezve, hogy a bunozoket veded egybites hulyegyerek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.16 16:02

A Transparency számoljon el szépen a Sorostól kapott milliókkal, amiket elfelejtett nyilvánosságra hozni. :)

Amúgy a probléma eleve az, hogy a TI egy bizonyos kultúrkör bizonyos szemléletét akarja ráhúzni az egész világra. Holott még Európában sem egyezik a társadalmak véleménye arról, hogy mi a korrupció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html