Ezért maradhat az óraátállítás

Naponta 2-3 százalékos megtakarítást jelent a nyári időszámításra való óraátállítás - közölte Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szóvivője az M1-en.
Szász Péter, 2018. március 25. vasárnap, 08:51
Fotó: Napi.hu

Most hajnalban kellett előre állítani az órát. Ezzel egy órával meghosszabbodik a természetes világosság ideje. Így az emberek később kapcsolják fel a lámpát, s ezzel lehet spórolni.

A Mavir az óraátállítás előtti és az azt követő héten is vizsgálja az energiafogyasztási adatokat. 1949 óta végeznek ilyen méréseket.

Az adatok alapján évente 100-120 ezer megawattórát lehet megspórolni. Ez 30-40 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletét fedezi, országosan 4-5 milliárd forintos megtakarítást hoz a nyári óraátállítás.

A kép forrása: Stocksnaps

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mayerg, 2018.03.27 11:02

Egyetlen apróságot említenék:
10 millió ember esetén ez 500 Ft/fő. Cserébe 1-2 hétig kóvályog, próbál átállni az időeltolódásra.
(nem említem a baleseteket, a munka hatékonyság csökkenést, a gyógyszer túlfogyasztást...)
Megéri az állítgatás?
Szerintem NEM.

Dzsoo
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubu1, 2018.03.26 20:01

Minden tavasszal és minden összel meg tudják magyarázni, hogy miért jó a nyári időszámítás. A lényeg: nyáron feleslegesen korán kelne a nap a téli időszámítás szerint, amit nem használunk ki. Az óraátállítással ez a kompenzálható. Cserébe egy órával tovább van este világos és az emberek később kapcsolnak lámpát stb. Minden tavasszal látványosan meg is mérik a fogyasztáscsökkenést az óraátállítás körüli pár napra vonatkozóan. Már leírták, hogy ez a mérés miért megtévesztő, de ezen még túl lehet lépni.
Magyarázza meg végre valaki, hogy miért jó a téli időszámítás. Az nem érv, hogy az az alap. Eleve a 12 hónapból 7 nyári és 5 téli. Ezen kívül pedig pusztán döntés kérdése, hogy mennyit mutat az óra. Mutassa ki végre valaki ősszel, hogy ha eleve nincs annyit fent a nap, mint amennyit ébren vagyunk, akkor manapság jobb a sötét este, mint reggel. Főleg, ha megnézzük, hogy hogyan változtak az emberek munkakezdési szokásai a 80-as évek óta a "vas és acél országába" vetett hit elmúlásával; valamint hogyan változtak az emberek kikapcsolódási szokásai. Kíváncsian várom az ésszerű magyarázatot erre. Egyébként csak szívatás az óra tekergetése.
A törökök és még pár másik ország meg tudták lépni a változtatást. Igaz, őket nem kötik az uniós szabályok, bár ezeket amúgy simán meg lehetne kerülni nekünk is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

villam64, 2018.03.25 19:35

A grafikon hamis, megtévesztő adatokon alapul. A megtakarításban benne van az 1 órával rövidebb vasárnap. És a vasárnap, ami egész évben 15-20 GWh-ával kevesebb fogyasztás egy munkás hétköznaphoz képest. A képlet másik oldalán ez hiányzik. Értelmetlen az óra átállítás. Ha a munkáltatót érdekelné ez a fajta spórolás, akkor változtatná a kezdési munkaidőt. Nálam a klíma fűt. A melegedés csökkenti a fogyasztást. Valamint a növekvő házi naperőművek is csökkentik a MAVIR által mérhető fogyasztást. Csak az én 4 KW-os rendszerem révén évente 1300 kWh-ával kevesebb energiát használok a hálózatból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.03.25 10:29

Nem hiszek a megtakarításban, mivel ugyanazt üzemeltetjük, és egyre több berendezést használunk villannyal. Feleslegesen.
Már azért is villany kell, hogy a csap működjön. Felesleges. Ha nincs villany, akkor kézmosás sincs. ügyes.
A cégek be vannak burkolva, tehát éjjel-nappal működik a világítás, ott sincs spórolás.
Egyedüli spórolás a lakásokban lenne, de ott is csak a csóri figyel arra, hogy ne égesse feleslegesen a villanyt.
És ha este használunk kevesebbet, akkor meg reggel többet, vagy fordítva.
Tehát ez tök felesleges szopatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html