Ezért maradt el a felminősítés - így látják elemzők

A Standard & Poor's megerősítette változatlan stabil kilátással a "BB plusz" szintű magyar államadós-besorolást pénteken, az MTI által megkérdezett elemzők szerint azonban a magyar gazdaság megnyugtató pályán halad a felminősítés felé. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a várakozásoknak megfelelő döntés született.
MTI, 2016. március 18. péntek, 19:44
Fotó: Napi.hu

Az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. A hitelminősítő által vélt gazdaságpolitikai kockázatok (sem a monetáris, sem a fiskális területen) pedig úgy tűnik, hogy nem valósulnak meg, amire bizonyítékul szolgálhat majd a 2017-es költségvetési tervek elfogadása a nyáron - kommentálta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét: vagy a kilátásokat javítja stabilról pozitívra, vagy magát a hitelbesorolását javíthatja egy osztályzattal, befektetési kategóriába.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody's és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósság-besorolási kilátása.

Azért nem kerülhetett sor felminősítésre, vagy az ország adósbesorolási kilátásának javítására, mert annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés és a rövid távú egyensúlyi mutatók - költségvetés, fizetési mérleg alakulása - nagyon kedvezőek Magyarországon, továbbra is nagyon magas az államadósság. Bár voltak kedvező változások az államadósság szerkezetében, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze az S&P-t akár csak a kilátások javításáról - jegyezte meg az elemző, hozzátéve, hogy a konzervatívnak tekintett hitelminősítő esetleg a gazdaságpolitikai bizonytalanságot is kifogásolhatta.

Ez azért meglepetés volt

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kevés esélyt lát arra, hogy az S&P még az idén felminősíti Magyarországot, tekintve, hogy változatlanul olyan dolgokat kifogásol, amelyek rövid távon csak kismértékben javulnak. Ilyen például a magas államadósság-szint és a gyenge alapszintű növekedési potenciál.

Az ország megítélésén valószínűleg lendítene, ha folyamatosan tudná követni a magyar gazdaság bővülése a visegrádi országok növekedési tempóját, vagy az állam piacbarát gazdaságpolitikát folytatna - vélekedett a szakember.

A Standard & Poor's mindig is szigorúbb volt a másik kettő hitelminősítőnél, mégis meglepetés, hogy még a kilátásokon sem változtatott. A Fitch Ratings és a Moody's Investors Service ettől függetlenül felminősíthetik Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába - tette hozzá.

Ezt vártuk

Az NGM viszont a hitelminősítői lépést kommentálva kijelentette: az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a magyar államadósság besorolásán. A kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2016.03.19 09:26

"a várakozásoknak megfelelő döntés született" - ez a józan profizmus jellemzi a mi rezsimünket.
Persze, a libsik ezt is félre fogják magyarázni. Idézni fognak orbántól 2011-ből: "a leminősítéseket felminősítések fogják követni". Meg vargától 2015-ből: "már igazán kijárna Magyarországnak egy kedvező lépés a nemzetközi hitelminősítőktől". Félre fogják magyarázni a "várakozásokat"...
Pedig világos: "2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet". Hát nem? De.

Szerintem sokkal pontosabban meg kellene magyarázni a felelős választóknak a történteket. Nem lehet mindenki olyan eszes, mint az orbán-hívek.
Pl. így:
Országunk eladósításának eszköze a befektetésre ajánlott kategóriába sorolás volt. Korrigáltuk ezt is. Ellenállunk a felminősítésre irányuló nemzetközi nyomásnak. Nemzetbiztonsági érdek. Stratégia.
Vagy eccerűen így:
A 2010-es kormányváltás óta hitelminősítői besorolásunk jelentősen javult. A további javulásért dolgozunk.

Tiszta vizet pohárba, oszt jónapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.19 08:34

@matyi2010:

Idiótók az idiótáknak....

A mostani politikai az egyetlen igazi, nincs s nem is lehet alternatívája.

Ez a Magyar Politika.

Az azért nem tudom, mi fog történni az új magyar pénz- és föld arisztokratákkal, ha mégsem lesz örök a Fidesz uralom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.03.19 06:05

Akár vicces is lehetne, hogy a S&P is a Gyurcsány féle idiota gazdaságpolitikára hivatkozva tagadja meg elquro bukása után 8 évvel a felminősitést.
Nem véletlen, hogy egyetlen országban se jött be a "nezetközi pénzügyi szervezetek" által javasolt politika. Fejlődni csak az őket elzavaró országok tudtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2016.03.18 21:41

@megalodon:" oszt utánuk az özönvíz !!!"
Nem!
Akkor már kiléphetnek az EU-ból és jöhet a nyílt diktatúra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.03.18 21:20

Amíg Orbán van addig nem lesz itt felminősítés, a dilettáns gazdaságpolitika lett ugyanis leminősítve azon tehát nincs mit felminősíteni !

Orbanisztán marad bóvliban... Orbán meg addig marad amíg van EU pénz - el is költik mindet 2019 ig oszt utánuk az özönvíz !!!

E
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html