Ezért megy Putyinhoz Orbán

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin meghívására január 31-én egynapos munkalátogatásra Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.
MTI, 2013. január 24. csütörtök, 13:20
Fotó: Napi.hu

Oroszország Magyarország második legnagyobb, az Európai Unión kívüli országok között pedig az elsőszámú kereskedelmi partnere - mondta az államtitkár. Az orosz gazdasági növekedés háromszázalékosnál nagyobb, idén Magyarországon is beindul a növekedés, így bőven van lehetőség a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésére elsősorban a mezőgazdaság és az ipar területén van lehetőség, de természetesen energiaügyi kérdések is szóba kerülnek. Utóbbiak között említette az államtitkár a Déli Áramlat magyarországi szakasza építési, előkészítési munkáit, amelyek jól haladnak.

Mivel Magyarország komoly szerepet szeretne játszani a távol-keleti és kaukázusi áruk Európába juttatásában, - és ebben Oroszországnak kulcsszerepe van - a közlekedési kérdések is a jövő heti tárgyalások napirendjén szerepelnek - ismertette az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK