Ezért nem férnek hozzá a magyar rákbetegek a legmodernebb terápiákhoz

Közel 50 új onkológia, diabétesz, ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, illetve tüdőgyógyászati kórképek és Hepatitis C terápia vár az ártámogatásba való befogadásra Magyarországon. A befogadásról szóló minisztériumi döntés határidő nélküli, a pénzhiány mellett ezért is lehetséges, hogy az új onkológiai gyógyszereknél átlagosan 3,7 év telik el a befogadásig - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) közleményéből.
Szepesi Anita, 2017. március 30. csütörtök, 12:01
Fotó: Stocksnap

Az új onkológiai gyógyszerek ártámogatásba történő befogadási ideje Magyarországon rendkívül hosszú, egy nemrégiben elvégzett elemzés szerint átlagosan 3,7 év, így - a terápiás lehetőségek robbanásszerű fejlődése ellenére - sokszor éveken át változatlan marad a betegek számára elérhető terápiák köre - írja közleményében az IGYE.

Tavaly október 27-én négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását hirdették ki, ezek több ezer embernek javíthatják jelentősen az életkilátásait. Az érintettek 2017. januárjától juthattak (volna) hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez a dátum nem valósult meg. 2017. február 1-től, elvileg és csak 6 új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április 1. - írja az IGYE.

Így nem elég, hogy éveket kell várni a döntésre, de a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében most már akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, amire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához.

Miért a késlekedés?

A késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll az IGYE szerint. A magyar gyógyszer-értékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít. Valamint a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, aminek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig, vagy akár több évig is elhúzódhat.

Eközben az innovatív terápiák, új gyógyszerek alkalmazása jelentősen hozzájárul a születéskor várható élettartam növeléséhez. Az OECD és más fejlődő országokban a lakossággal súlyozott átlagos születéskor várható élettartam 2000 és 2009 között jelentősen, közel 2 évvel nőtt, és a becslések szerint ebben az innovatív gyógyszereknek volt a legnagyobb szerepe.

Ott tartunk, mint 2006-ban

Ezzel szemben egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben prosztatarákban, a vastagbélrákban és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott meg jelentős mértékben a 2006-os értékekhez képest. Ennek oka, hogy a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált 3 onkológiai indikációban, ezáltal a betegek túlélési esélyei sem tudtak javulni.

Mindezeken túl, ha egy kezelőorvos úgy dönt, hogy a betegének nincs 6 hónapja várni, idén januártól egy további nehezítő tényezővel találja szembe magát. Az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket ugyanis immár csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetni. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert.

Jelenleg közel 50 új terápia vár befogadásra többek között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a Hepatitis C területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK