BUX
38643

Ezért nem fizet gyorsan a kármentő alap

Bár már több mint 1,5 milliárd forint gyűlt össze a Magyar Kármentő Alap számlaszámán, eddig csak 53,4 millió forintot utaltak belőle a károsultaknak. A lassúság szándékos, az alapból azokat a károkat kívánják fedezni, amit más forrásból nem térítenek meg - írja az Index.

NAPI, 2010. december 11. szombat, 15:25

A kármentő alapban összegyűlt több mint másfél milliárd forintból az eddig kiutalt 53,4 millió forintból a károsult települések, Devecser és Kolontár önkormányzatai kaptak: Devecser 50, Kolontár 3,4 milliót. Az utolsó, húszmillió forintos utalásról november 23-án döntöttek. A pénzt a károsultak átmeneti elhelyezésére és ellátásuk költségeire fordították, 20 millió forint jutott a pénzből az ebben segédkező Máltai Szeretetszolgálatnak - írja az Index.A kármentő alapról szóló kormányrendelet szabályai szerint az alapból akkor folyósítható támogatás, ha a kárenyhítés módjáról, feltételeiről és szabályairól a helyi önkormányzatok rendeletet alkottak.

Tili Károly, Kolontár polgármestere, egyben a Magyar Kármentő Alap kármentő bizottságának tagja arról tájékoztatta az Index.hu-t, hogy további pénzek szétosztásáról még csak a múlt héten döntöttek és az erről szóló rendelet megalkotása a jövő héten történik meg. A polgármester elmondása szerint az eddig kiutalt 53,4 millió forinton túl hamarosan még 78,8 millió forintot osztanak ki: 200 ezer forint egyszeri támogatást azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyeknek a katasztrófa következtében legalább 30 százalékkal csökkent a forgalmuk, egyszeri, 150 ezer forintos támogatást a településen lévő 352 károsult ház tulajdonosainak, az iszapömlés 120, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett sebesültjének pedig egyszeri 100 ezer forintos támogatást adnak. Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság és a kármentő alap kármentő bizottságának elnöke az Indexnek azzal indokolta a kifizetések lassúságát, hogy a kormány döntései alapján a károkat más forrásból igyekeznek fedezni - pédául a belügyminisztérium katasztrófaalapjából - jegyzi meg az Index. Lasztovicza elmondása szerint a kormány úgy képzeli a kártalanítás folyamatát, hogy a felmért károk arányában mindent megtérít a károsultaknak, majd maga pereli be a Mal Zrt.-t az ellenértékek behajtására. Ha valaki kárértékén felüli kártérítésben részesülne, a kármentő alapról szóló kormányrendelet szerint a kárértéket meghaladó összeget vissza kell térítenie. Amennyiben az alapban 2012. december 31-én még lesz pénz, azt karitatív szervezetek között osztják fel, azzal a kikötéssel, hogy az így kapott összegeket katasztrófahelyzetek kezelésére kell elkülöníteni - írja az Index.hu.