A nehezülő finanszírozás gyengíti a bankok hitelezési képességét, ez vezetett a vállalati hitelezés szigorításához - derül ki az MNB csütörtökön közzétett, januárban végzett felmérésének eredményét tartalmazó hitelezési felméréséből. A két hete bejelentett új jegybanki eszközök, ennek javítását célozzák.

Mindemellett az eurózóna nagybankjai is a hitelezés visszafogásával erősítik mérlegeiket, és így a leánybankok finanszírozása is szűkül. A hazai bankrendszer jelenleg veszteséges, így számukra még nehezebb a külső forrásokért folytatott regionális verseny.

A háztartási hitelek feltételei is szigorodnak. A bankrendszer számottevő része a hiteltermékeivel a magasabb jövedelmű, számottevő önerővel, illetve jó minőségű fedezettel rendelkező ügyfélkörre fókuszál. A jegybank szakértői szerint a bankok jelenleg a meglévő hitelállomány problémáinak kezelésére koncentrálnak, emiatt az új háztartási hitel-kihelyezések a végtörlesztés és az árfolyamgátba történő bejelenkezések kifutása után kerülhetnek ismét a bankok tevékenységének fókuszába.

A bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését a Magyar Nemzeti Bank február közepén bevezetett kétéves lejáratú fedezett hitele, a fedezeti kör bővítése, valamint az új, univerzális jelzáloglevél vásárlási programja mérsékelheti - bízik benne az MNB.

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2011 júliusának első felében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 második negyedévére visszatekintő, másrészt a 2011 második félévére előretekintő banki várakozásokat tükrözi.