Ezért nem járunk elegen egészségügyi szűrésre

Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért, egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével, szűrővizsgálatokra azonban a lakosság egy jelentős része egyáltalán nem jár - derül ki a Generali felméréséből.
Napi.hu, 2014. július 9. szerda, 11:37
Fotó: Napi.hu

Egészségmegőrzés szempontjából a lakosság közel fele (48 százaléka) tartja fontosnak az egészséges táplálkozást és ugyanennyien a káros szenvedélyektől való tartózkodást, de csupán 42 százalék értékeli fontosnak a szűrővizsgálatok látogatását, míg 4 százalékuk a különféle vitaminokat, 34 százalékuk pedig a rendszeres testmozgást preferálja - derül ki a Generali Biztosító kutatásából. A hölgyek az átlagnál magasabb arányban (66 százalék) vesznek részt egészségügyi szűrővizsgálatokon, illetve kiemelkedik a szűréseken résztvevők közül az 50 feletti korosztály is, akik körében az átlagoshoz képest közel 20 százalékkal magasabb a megelőző vizsgálatok látogatása.

2011-ben ezek az arányok még valamennyivel magasabbak voltak: a megkérdezettek 55 százaléka vallotta, hogy odafigyel az egészségesebb táplálkozásra, 50 százalék tartózkodott a káros szenvedélyektől, és 52 százalék válaszolta, hogy szűrővizsgálatokra jár azért, hogy egészségesen élhessen tovább.

2014-ben azonban a 18-75 éves korosztály 43 százaléka egyáltalán nem vesz részt szűrővizsgálatokon. Legtöbben időhiánnyal indokolták távolmaradásukat (25 százalék), míg 16 százaléknak eszébe sem jut ez a lehetőség. A megkérdezettek 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég információja a vizsgálati lehetőségekről, azt sem tudja pontosan, milyen intézménybe kellene mennie, míg 7 százalék egyértelműen a pénzhiányt, 4 százalék pedig a nagy távolságot nevezte meg a távolmaradás okának. A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevők mintegy 10 százaléka sajnálatos módon semmit sem tesz az egészsége megőrzése érdekében, ez az arány 2011-ben még csak 6 százalék volt.

Ezért kellene járni

A szűrésre járók 5 százalékánál fedeztek fel valamilyen további kezelést igénylő betegséget. Az egyes szűréstípusok látogatottságában hatalmasak az eltérések. Azok körében, akik legalább évente egy alkalommal részt vesznek egészségügyi szűrővizsgálaton a sok esetben előírt tüdőszűrés áll az első helyen (69 százalék). A nőgyógyászati a második (48 százalék), míg a fogászati szűrés a harmadik (45 százalék) leggyakoribb. Ijesztő adat ugyanakkor, hogy bőrrákszűrésen a szűrésekre járók közül is csak minden tizedik személy vesz részt.

Tény, hogy az időben felismert betegségeknél többszörös az esély a gyógyulásra, a megfelelő életminőség megtartására. Például a kezdeti stádiumban felismert magas vérnyomás, cukorbetegség esetén megfelelő kezeléssel számos későbbi súlyos szövődmény megelőzhető, a melanóma esetében pedig a betegség korai felismerésekor akár 90 százalék is lehet a teljes gyógyulás aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK