Ezért nem jött a hőn várt felminősítés - így látják elemzők

Megfelelt az elemzői várakozásoknak, hogy a Fitch Ratings pénteken nem módosította Magyarország államadós-besorolását.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 10. szombat, 08:17
Fotó: Reuters

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, a döntés oka az, hogy a hitelminősítő kivár, amíg kiderül, milyen lesz a választások után a gazdaságpolitika. A Fitch-nél az ország besorolása a befektetésre ajánlott kategóriába tartozó BBB mínusz osztályzat, felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással. A hitelminősítő 2018-ra szóló vizsgálati menetrendjében ez volt a magyar szuverén osztályzat első elbírálása, a következőt augusztus 31-re jelezték.

Nem szokás ilyenkor lépni

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint országgyűlési választások előtt egy hitelminősítő sem lép szívesen, ezért sem számítottak változásra. A választások eredménye önmagában nem igazán befolyásolja a minősítést, mivel az gazdasági faktorokon alapul, mégis szokásos ilyenkor a kivárás, hogy megtudják, a választások után az új kormány összetétele és megkezdett munkája jelent-e gazdasági irányváltást.

Véleménye szerint a Fitch olyan gazdaságpolitikai változásokra lenne különösen érzékeny, amelyek a külső finanszírozást, az adósságállomány leépítését rontanák vagy a költségvetési hiányt növelnék. Jelenleg erre nem számít a vezető elemző, hisz éppen a héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - más célok mellett - a Fitch által is említett területekre helyezte a hangsúlyt.

Kiss Mónika emlékeztetett: Varga Mihály kiemelte, hogy az országnak az uniós átlagot meghaladó gazdasági bővülést kell elérnie 2018-2022 között, emellett a kormány azt tervezi, hogy pénzforgalmi szemléletben 2020-ra deficit nélküli költségvetést nyújt be a parlamentnek, illetve 2022-re a GDP-hez mérten az államadósságnak 60 százalék alatti szintre kell süllyednie.

Ha a felvázolt gazdaságpolitikai irány változatlan marad, akkor egy éven belül várható a felminősítés - közölte Kiss Mónika.

A felminősítés reális esélye

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a gazdasági folyamatok kedvezőek és megerősítik a hitelminősítéshez tavaly novemberben rendelt pozitív kilátásokat. Az azóta eltelt nem egészen fél év viszont túl rövid idő ahhoz, hogy a hitelminősítő ismét új értékelést adjon ki - mondta.

Amennyiben a választásokat követően is fennmarad a növekedésösztönző és kockázatokat mérséklő gazdaságpolitika, akkor reális esély van arra, hogy 6-12 hónap távlatában a Fitch javítani fog Magyarország adósság-besorolásán - mondta Török Zoltán.

Az elmúlt időszakban folytatódott a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenységének mérséklődése, az államadósság finanszírozásában csökkent a külföldiek szerepe, meghatározóvá váltak a belföldi befektetők. Az államadósság GDP-arányos mutatója lassan csökkenő pályán van, bár továbbra is magas a hasonló fejlettségű országokhoz képest.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője rámutatott: az ország gazdasági növekedése a régió átlagába simult az elmúlt években.

Magyarország osztályzata gyengébb, mint a régiós társaké

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt a korábbi minősítés fenntartása. "A Fitch döntése arra utal, hogy kivárnak a jobb osztályzattal. Megvárják, hogy a választások után a kormány milyen gazdaságpolitikai lépéseket tervez, majd ezek ismeretében döntenek az esetleges jobb osztályzatról" - fogalmazott a vezető elemző.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország a régión belül a gyengébb osztályzatokkal rendelkező országok közé tartozik, Csehország, Lengyelország és Szlovákia besorolása ugyanis a három nagy hitelminősítőnél (Fitch Ratings, Moody's, Standard&Poor's) több szinttel haladja meg a magyart.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.03.10 18:50

@matura:
"Ezeket nem lehet nemzeti maszlaggal elvakítani"

Ezeket nem lehet tisztességes kormányzással meggyőzni, bezzeg ha talpnyaló cucialista kurmányunk lenne és csak az IMF-től vennénk fel hiteleket 4% kamatra már rég A+ kategóriában lennénk!
?D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.10 16:13

Ezeket nem lehet nemzeti maszlaggal elvakítani, tisztán látják a helyzetet, bélpoklos és caesaromániás kecskére bizta a nagy többség bátran a káposztásföld őrzését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.03.10 09:06

Ezt az UNIO szégyenét felminősíteni?
hazaáruló fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
NATO áruló fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
ENSZ-et támadó fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
orosz segget nyaló fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
korrupciós lista élenjáró fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
államadósságot rekordszintre tevő fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
egy ember ellen milliárdokból lejárató kampányt csináló fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
a saját népét egészségileg, monetárisan kicsináló fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
vállalkozásokat tönkretevő fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
a kezdődő demokráciát földbedöngölő fidesz-kdnp komcsi, ügynök kurmány
nem érdemli a felminősítést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html