Az Európai Unió irányelvei és vonatkozó szabályai nem teszik lehetővé az uniós források magáncélú felhasználását, így uniós támogatásból csak a közösségi tulajdonban lévő intézményeknél valósulhat meg energetikai korszerűsítés - írja a Miniszterelnökség tájékoztatására hivatkozva hétfői számában a Magyar Idők.

A kormányközeli lap emlékeztet rá: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését - hogy uniós forrásokból nem lesz lakossági energetikai pályázat a 2014-2020-as programozási ciklusban - az energetikai szakma értetlenül fogadta.

Az újság a Miniszterelnökség tájékoztatására hivatkozva azt írta, a kormány - más tagországokhoz hasonlóan - szerette volna elérni, hogy uniós forrásokból a lakossági energiahatékonysági korszerűsítések is támogatásban részesülhessenek, ezt azonban az EU - miként korábban - a 2014-2020-as programozási időszakban sem engedélyezte.

Az elmúlt időszakban megvalósult lakossági energiahatékonysági beruházások költségeit - így a panelprogramét is - a kiotói egyezmény révén rendelkezésre álló, fel nem használt szén-dioxid-kvóták biztosították. Ezek az Otthon melege program keretében lezajlott beruházások azonban korábban sem érintettek uniós forrást, mint ahogyan a nemrégiben lezárult mosógépcsere-program sem - írta a lap.