Ezért nem lehet eltérő a sertés és a baromfi áfája

A baromfihúsok áfacsökkentése mellett érvelt a Csorbai Attila, Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.
MTI, 2016. február 2. kedd, 11:10

A sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. A gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérő adókulcs - mondta Csorbai Attila az M1-en.

Tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy megérti a baromfiágazat problémáját, ugyanakkor a költségvetés helyzetével indokolta, hogy nem volt lehetőség mindkét termék áfacsökkentésére. A terméktanács elnöke szerint a sertéságazat egyfajta tisztulási folyamata után a baromfiágazat is sorra kerülhet az áfacsökkentésben.

A helyettesítő termékeknél egy adókulcs szükséges, és a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy melyik terméket választja.

Statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 34-35 kilogramm baromfihúst fogyaszt, ami tavaly még megelőzte a 32-33 kilogramm sertéshús-fogyasztási átlagot. A sertés tőkehúsok áfája január elsejétől 5 százalékra csökkent 27 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.02.02 12:02

@gadam0114: Ha nem csökkentik a sertés ÁFÁ-ját: szemét, rohadt kormány.
Csökkentik: korruptak, bizonyos érdekkörök érdekében tették csak. :P

Hogy a fogyasztó jól jár? Á, az nem érdekes. :P

Röhejesek vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2016.02.02 11:12

Bizonyos emberek nagy sertés tenyésztők, ezzel az áfa csökkentéssel őket támogatják illetve támogatták. Neveket nem írok mindenki tudja kiknek van ebbe biznisze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html