Ezért nem lesz olcsóbb e-matrica az Autóklub szerint

Egy egynapos e-matrica nem lehetne annyival olcsóbb a 10 naposnál, hogy megérje azt forgalmazni - mondta a Napi.hu-nak Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.
Napi.hu, 2017. január 24. kedd, 15:49
Fotó: Napi.hu

A jogász szerint egy 500 forintos ár még a kezelési költségre sem lenne elég, az ennél lényegesen magasabb ár pedig nagyon közel kerülne a jelenlegi 10 napos 2975 forintjához, de legalábbis értelmetlenné tenné annak bevezetését.

A szervezet kedden adott ki állásfoglalást, amelyben ellenzik az egynapos matrica bevezetését, többek között azért, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartják.

Kovács Kázmér szerint a jelenlegi díjfizetési rendszer hosszú egyeztetések eredménye és a díjak rendkívül méltányosak. Mind a 10 napos közel 3 ezer forintos, mind pedig a megyei 5 ezer forintos díja.

Az autóklub szerint ahol Európában kilométer-arányos díjfizetés van, annak mértéke kilométerenként 19-31 forint között mozog. Ezzel számolva a kilométer-arányos díj Budapest és Szeged között már egy irányban több lenne, mint a jelenlegi 10 napos e-útdíj 2975 forintos ára.

A szervezet felidézte az 1996-1998 közötti autópályadíj-pert, amikor az Európában kiugróan magas kilométer-arányos díjfizetés miatt csak bírósági úton sikerült elérniük a szolgáltatással aránytalan Győr-Hegyeshalom autópályadíj mérséklését, ami országosan a jelenlegi, a rendszeres úthasználóknak kedvezőbb átalánydíjas fizetési módhoz vezetett.

A tehergépkocsik esetében ugyanakkor a jelenlegi kilométer-arányos díjfizetés továbbra is indokolt a Magyar Autóklub szerint, mert a teherjárművek úthasználata során az utak igénybevételének mértéke többezerszeres a személygépkocsikhoz képest.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ismét benyújtják az egynapos és a hosszú hétvégére szóló autópálya-matrica bevezetéséről szóló javaslatot az Országgyűlésnek. A jobbikos politikus ésszerűnek nevezte, hogy ne kelljen tíznapos jegyet váltani annak, aki egy napra vagy egy hosszú hétvégére veszi igénybe a sztrádákat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.01.24 16:37

@ablakmajom: Mivan hulyegyerek, megint elgurult a gyogyszered? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.01.24 16:12

Szopjon lovat a kommentmotor, meg aki tervezte, meg aki így hagyja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2017.01.24 16:05

Már miért ne érné meg forgalmazni ??? A teljes infrastruktúra megvan, csak némi informatikai módosítás kell az érvényességi időt illetően. Csalódtam Kovácsban, úgy tűnik, már ő is a kurmány szekerét tolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html