Ezért nincs orvos - meghökkentő adatok

Az orvosok már bérnyereség (azaz nagyobb nettó bér) nélkül is hajlanak a külföldi munkavállalásra, ugyanakkor már kisebb béremelés is csökkenti a migráció valószínűségét. Az itthon maradást leginkább a képzés és továbbképzés színvonalának javítása motiválja - állapította meg egy friss kutatás kapcsán Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 19:05
Fotó: Napi.hu

Bizonytalan lábakon áll az orvosmigráció mérése, mert sem a magyarországi orvosokról, sem a külföldön praktizálókról nincs megbízható regiszter. Keveredik az engedélyek, a működő és a magánorvosok száma, cikkekből, lábjegyzetekből lehet tájékozódni - mondta egy egészségügyi konferencián Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója. A friss kutatásban a külföldön dolgozó, illetve korábbi külföldi munkatapasztalattal rendelkező orvosok 2000 és 2015 közötti migrációjának jellemzőit vizsgálták, 1100 fős mintán.

A pontos számok annak ellenére hiányoznak, hogy az orvos, illetve az egészségügyi szakszemélyzet migrációja fontos szakpolitikai kérdés. Ez azonban mindössze abban nyilvánul meg, hogy evidenciaként kezelik, hogy az egészségügy problémáinak egyik fő oka az orvosok elvándorlása, külföldre távozása.

Ha a migrációt nem is, a migrációs szándékot már könnyebb felmérni, a hatósági bizonyítvány igénylések számából kiindulva. A nyilvántartásokban azonban többszöröződnek az adatok, amelyeket tisztítottak a kutatók. Eszerint 2014-ben az összes, érvényes működési engedéllyel rendelkező orvos és fogorvos (becslések szerint 30 ezer fő) 1,4 százaléka (561 fő) kért először a külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt, a ténylegesen működő orvosi és fogorvosi létszámhoz viszonyítva ez 1,9 százalékos arányt, míg a frissen végzettekhez 65 százalékos arányt jelent.

Minden becslés szerint a külföldön dolgozó magyar orvosok és fogorvosok száma és aránya folyamatosan nő, 2012-ben a magyar orvosok 9-11 százaléka, mintegy 3250 orvos élt külföldön, szemben a 2009-es 5,1-6 százalékkal. A németországi munkavállalás 2011 óta jelentősen gyorsult - mondta a szakértő.

Nem csak külföldön tűnnek el az orvosok

Noha a közbeszédben az orvoshiány fő oka az orvosok külföldre távozása, a valóságban a migrációnál is nagyobb arányú a pályaelhagyás - fogalmazott Hárs.

Igen kedvezőtlen a kormegoszlás is: a jelenleg Magyarországon dolgozó orvosok 45 százaléka ötven évesnél idősebb, és csak minden ötödik orvos 35 év alatti. A most külföldön dolgozók 58 százaléka pedig 35 éves vagy annál fiatalabb. Ingázásra leginkább a középkorúak hajlandók, az ide-oda utazók 68 százaléka 36-50 év közötti.

A 35 év alattiak 85 százaléka szakvizsga nélkül ment külföldre, a középkorúak (35-50 év közöttiek) körében csak 27 százalék ez az arány. Az ötven felettiek 82 százaléka viszont szakorvosként keresett külföldi boldogulást, s szakorvosként a fiataloknak csak 8 százaléka távozott.

Emiatt költöznek külföldre

A kutatók megállapították: a 2000 és 2014 közötti időszakra jellemző volt, hogy aki egyszer külföldön dolgozott, az nagy valószínűséggel állandóan külföldön végzett munkát, s egyre kisebb valószínűséggel tért haza.

Prognózisuk szerint a fiatalok elvándorlásának intenzitása állandó marad, a fiatalabb életkor, a szakvizsga nélküliség és az egyedülálló státusz növeli a külföldi munkavállalás valószínűségét. A gyermekesek nem változtatnak helyet: vagy nem emigrálnak, vagy nem jönnek haza. A diplomaszerzés után 10 évvel csökkenni kezd a migráció valószínűsége.

Pluszpénz nélkül is mennének

A kutatás egyik legérdekesebb tanulsága a bérkérdéshez kapcsolódik. Míg a megkérdezett orvosok hatszorosra becsülték a külföldön elérhető bérnyereséget, a járulékos pluszköltségek levonása után számított nettó reálbérnyereségről kiderült, hogy alig több mint kétszeres. Ugyanakkor a kutatásban alkalmazott modell arra is rámutat, hogy az orvosok már bérnyereség nélkül is hajlandóak külföldön munkát vállalni.

A külföldön dolgozók a hazai munka- és az életkörülményeket az itthon maradottaknál kedvezőtlenebbnek látják, és csak kevés a motiváló tényező ezek közül számukra. Mindennek csak látszólag mond ellent, hogy már egy kisebb béremelés is csökkenti a migráció valószínűségét, különösen a pályakezdők, a szakvizsga előtt állók körében - mondta Hárs, utalva a nagyon alacsony hazai bérekre.

Arra pedig különösképpen oda kellene figyelni a döntéshozóknak, hogy a modellbecslés szerint a képzési és a továbbképzési színvonal az, ami csökkenti a migráció valószínűségét - fogalmazott a kutató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.06.03 07:11

@rw2: "A németországi munkavállalás 2011 óta jelentősen gyorsult - mondta a szakértő."
Minden bizonnyal nincs összefüggés a kiszámíthatatlan magyar gazdaságpolitika, a döglődő egészségügy és oktatási rendszer, valamint a 2012-ben tapasztalt recesszió, a sok új adónem és megnövekedett adóbevételek, a jövedelmek alsó decilisekből a felső decilisekbe való átcsoportosítás, és a gyermektelenek helyzetének stagnálása a gyermekesekének javítása mellett... ami történt 2010 óta itthon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2016.06.03 00:07

Ugyan, ki a tököm akarna itt ténykedni, akármelyik szakmában, ha államilag szivatnák? Van min csodálkozni? Sztem nincsen. Orbán a nemzethalálba vezeti az országot. Slussz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.06.02 23:48

Szakképzett ápoló szerintem lassan már az intenzív osztályokon sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.06.02 23:45

Meg tudom érteni, hogy elmenekülnek. A magyar kórházakban rengeteg felfekvéstől szenvedő beteg van többek között, mivel még légágyra sincs pénz, sőt még azt sem tudják az ott dolgozók, hogy a légágyat hogyan kell a beteg alá alátenni, mivel életükben nem láttak még olyat, ha véletlenül a családtag bevisz egyet. Sőt sokszor még a beteg alá sem akarják tenni, mivel nincsenek hozzászokva, csak a százéves szivacsbetétekhez. Eszméletlen állapotok vannak a magyar kórházakban. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy vigyázzon magára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.06.02 22:50

"A németországi munkavállalás 2011 óta jelentősen gyorsult - mondta a szakértő."
Minden bizonnyal nincs összefüggés azzal, hogy Németországban pont 2011-től él a szabad EU-s munkavállalás a Kelet-EU-s csatlakozók számára...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html