Ezért rekordalacsony a költségvetés hiánya

Az NGM szerint a kedvező reálgazdasági teljesítmény és az egyedi tételek eredménye a rekordalacsony költségvetési hiány. Az utóbbiak között a 2014-2020-as uniós kifizetésekhez járó bevételeket, több mint 250 milliárd forintot is elszámoltak szeptemberben.
MTI, 2016. október 20. csütörtök, 13:03
Fotó: Reuters

A reálgazdaság kedvező teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt, hogy történelmi mélypontra süllyedt az államháztartás központi alrendszerének idei hiánya szeptember végére.

A nettó reálkeresetek 44 hónapja emelkednek, amelynek eredményeként nem csak a dolgozók jövedelme növekszik, hanem a központi költségvetés foglalkoztatáshoz-, illetve fogyasztáshoz kapcsolódó bevétele is nő, biztosítva a költségvetés stabilitását - mondta Banai Péter Benő államtitkár az M1-en.

Míg a kedvező reálgazdasági folyamatok hosszabb távon befolyásolják a költségvetés helyzetét, néhány egyedi tétel befolyásolta az államháztartás szeptemberre kialakult helyzetét - mondta az államtitkár. Erre példaként említette az uniós programok kiadási és bevételi elszámolását: tavaly az Európai Bizottság és a magyar kormány között kialakult konfliktus miatt több programnál is 100 milliárd forintos összegben csúsztak a támogatások, a vitákat jelentős részben viszont sikerült lezárni, megérkeztek a korábban elmaradt bevételek, ami megmutatkozik a nullszaldó körüli költségvetési pozícióban.

Megjegyezte: a költségvetés a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak kifizetéseihez járó bevételeket is elszámolta, ami több mint 250 milliárd forint bevételt jelentett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2016.10.20 13:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html