Ezért szakad ketté az ország - ők az Orbán-kormány kivételezettjei

Az Eurostat adatai alapján, míg 2010-ben a legmagasabb jövedelmet elérő tizednek Magyarországon a jövedelmek 20,2 százaléka jutott, addig 2016-ra már 22,6 százaléka. Az ő gyarapodásuk a szegényebbek kárára valósult meg. Az egyenlőtlenségek növekedése elsősorban a kormányzati intézkedések következménye - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményében.
K. Kiss Gergely, 2017. július 4. kedd, 10:33
Fotó: Napi.hu

A kutatóintézet szerint a legtöbbet az eleve a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők bukták: a legalsó 10 százalék 2010-ben még a jövedelmek 4,2 százalékával, 2016-ban pedig már csak 3,3 százalékával rendelkezett. Mindez annak fényében különösen rosszul mutat, hogy a 2006. évi 2,6 százalékos arányról érték el a 2010. évi 4,2 százalékos részesedést, köszönhetően az akkori kormányok szegényeket mostaninál sokkal inkább segítő szociál- és adópolitikájának.

Ha ezeket az arányokat "forintosítjuk", akkor reálértékben kifejezve - 2006-ot tekintve a bázisévnek (39,7 ezer forint) - 2010-ben 44,6 ezer forint, majd 2013-ra folyamatos csökkenés mellett, 39,3 ezer forint lett az egy főre jutó havi jövedelmük. Csak 2016-ban sikerült megelőzni a kormányváltás előtti szintet. Összességében ebben a közel 1 millió fős körben 2006 és 2016 között, tehát 10 év alatt mindössze 6 százalékkal nőttek a reáljövedelmek - állapítják meg.

Egymillióan mindenki felett

Összességében a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező 1-1 millió fő egy főre jutó jövedelmében 2006-ban 7,5-szeres volt a különbség, ami 2010-re 4,3-szeresre olvadt. Az erőteljes jövedelmi átrendezésnek köszönhetően azonban 2016-ra ismét nőtt a különbség, 5,4-szeresre.

A középosztály jövedelmének több mint egy évtizedes stagnálása és az alsóbb rétegek ezen a téren mutatott relatív leszakadása különösen kopár képet fest, ha a nemrég megjelent MNB tanulmány adatait is figyelembe vesszük. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzése szerint a magyar lakosság vagyoni helyzetében mutató különbségek erőteljesebbek, mint a jövedelmiek alapján várnánk.

Az természetes, hogy minden mutatóban a felsőbb rétegek mutatkoztak tőkeerősebbnek, de a felső 10 százalék különösen kiemelkedett az erős jövedelemképző erővel rendelkező pénzügyi eszközök területén, azok 66 százalékát birtokolva. (Ezen belül övék például a részvények 92-a, az állampapírok 87 százaléka, de a készpénz és betétállomány 39 százaléka is). E tekintetben is széles szakadék tátong tehát a legfelső 10 százalék és az őket követő összes alsóbb társadalmi réteg között.

Ez a fő csapásirány hét éve

A társadalmi leszakadás és az egyenlőtlenségek növekedése elsősorban a kormányzati intézkedések következménye. Az elmúlt évek trendszerű, mind szélesebb körben fölfele történő jövedelem-újraelosztás főleg az adórendszerben és a szociálpolitikában történt változtatások következménye. Az előbbit leginkább az egykulcsos adó bevezetése és az azt kísérő intézkedések fémjelezték, míg az utóbbit a munkanélküli segély radikális visszavágása, a közmunkában messze létminimum alatti jövedelemért foglalkoztattok jelentős növekedése jelentette.

A minimálbér emelése 2017-ben és 2018-ban átmenetileg valószínűleg valamennyit javítani fog a fent felvázolt arányokon. A GKI egyéb vizsgálatai azonban arra mutatnak rá, hogy ez a nettó jövedelmekre a vártnál kisebb hatást gyakorol. Az MNB által kimutatott vagyoni helyzeten csak a tőkejövedelmek erőteljesebb megadóztatása változtatna. Változatlan gazdaságpolitika esetén tehát a társadalmi polarizáció csak átmenetileg mérséklődhet.

(A képen: Szegénység, fotó: Mészáros János, MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.07.05 09:18

@gyurta: "De nem csak dúsgazdag vállalkozó hanem kiváló média szakember is, 194 lappal. "

Ott van pl. a TV2 is. Szerencsere annyit el tudott mondani a TV2 jovojerol, hogy egy jo TV -t szeretne csinalni... az o eszevel kesz csoda, hogy legalabb ezt ki tudta nyogni :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.07.05 08:54

pastorius, 2017. július 4., kedd 16:33

http://www.gki.hu/wp-content/uploads/2017/07/J%C3%B6vedelem-egyenl%C5%91tlens%C3%A9g.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.04 17:44

Nálunk nincsenek kivételek csak zseniik. A Vezér is zseni tudja a világ bajaira a megoldást és itt van egy másik világhírű pénz és gazdasági ügyekben Bill Gatesnél is tehetségesebb ember, Mészáros Lőrinc. Nem is tudom miért fél a felcsúti géniusz Sorostól, hisze Mészáros sokkal eredményesebb csak idő kérdése mikor vágja zsebre Sorost.
De nem csak dúsgazdag vállalkozó hanem kiváló média szakember is, 194 lappal. Polihisztor.
Magyarország az eszével és tehetségévek hamarosan a világ ura lesz, ezt is nemzeti kormánynak köszönhetjük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.04 17:14

@pastorius:
ez tipikusan olyan, mint amikor az olaszok kitalaltak, hogy megadoztatjak a luxushajokat a kikotoben. felbasztak az adot, eltuntek a hajok. akinek megvan a lehetosege, az kivonja a vagyonat az adozas alol. akinek megvan a lehetosege, az nem nemettanarhoz viszi a gyereket, hanem ausztriaba. mellesleg meg angolul is megtanul, magyarorszagon meg csak magantanarnal.

india rajott, hogy a kepzes mennyire fontos. persze onnan is elmegy egy csomo ember, de azok meg egy csomo penzt visszautalnak, amivel szinten emelik a gazdasagukat. mennyit is utaltak haza a magyarok? a gdp 3%-at? kurva sok penzt. ha maradnak otthon, ott sem fizettek volna tobb adot a joval kisebb jovedelmukbol. nem ertem miert baj a kepzes. hagyni kell a gazdasagi evoluciot dolgozni, majd ha ehenhalnak a bolcseszek, akkor elfogy az utanpotlas...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.07.04 17:14

@Warlock: ......már sok csodát láttam életemben, tudnék róla mesélni. Sajnos egy sem ehhez az országhoz köthető. Sehol nincsenek olyan aljas emberek, mint Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html