Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az év első három hónapját - közölte az előzetes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Márciusban 345,3 milliárd forint lett a havi hiány.

Banai kiemelte, hogy a 872 milliárd forintot közelítő hiány több mint fele részben az európai uniós programok megelőlegezéséből fakad, 650 milliárd forint feletti a kedvezményezett vállalkozások, önkormányzatok számára kifizetett uniós támogatások összege. A hiány másik fele tervezett kiadásból adódik, például béremelésekből, illetve állami fejlesztési programokból.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány vállalta, hogy minden uniós támogatást kifizet a vállalkozásoknak, amelyet az Európai  Bizottság majd később átutal. A legtöbb bevételi jogcímen érdemi növekedést számoltak el 2018 első három hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.

Az év egészére reálisan lehet számolni 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel, ez a bővülés adja a fedezetét azoknak a kiadásoknak, amelyeket többletberuházásra, bérekre fordít az állam - tette hozzá az államtitkár.