Ezért szeretne többet befizetni Magyarország az uniós kasszába

Az uniós agrártámogatások csökkentése nem lehet megoldás a migrációs problémák kezelésére - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogadta Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztost, valamint Günther Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagját.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 2. péntek, 14:28
Fotó: Pixabay

A tájékoztatás szerint a megbeszéléseken a nemzetgazdasági miniszter kifejtette: Magyarország alapvető érdeke a kohéziós- és agrárpolitika uniós forrásainak megőrzése, ezért a V4-es országokkal együtt nem támogatja azok csökkentését, ahogyan a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő kiküldetési irányelv módosítását is aggályosnak tartja.

A közlemény szerint Varga Mihály Marianne Thyssennel folytatott tárgyalásán elmondta: a magyar kormány számára elsőrendű fontosságú a munkavállalók védelme, ezért elfogadhatatlan, hogy a bizottság új javaslatcsomagja bonyolult ellenőrzési és adminisztratív kötelezettséggel sújtaná a magyar fuvarozókat, versenyképtelenné téve így azokat.

A magyar álláspont világos, a járművezetők nem minősülnek kiküldött munkavállalóknak, munkavégzésük része, hogy országhatárokat lépnek át, ezért a kiküldetési irányelv nem terjeszthető ki a szektorra - tette hozzá a tárcavezető.

Az Európai Szociális Alap 2020 utáni forrásfelhasználására Varga Mihály javasolta, hogy az alap a jövőben ne szűküljön le a munkanélküliség kezelésére, forrásainak fontos szerepe lehet ugyanis a munkaerőpiacot érintő további kihívások, így például a munkaerőhiány vagy a digitalizáció hatásainak kezelésében.

Az NGM közölte: Günther Oettingerrel folytatott megbeszélésén az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretére vonatozó magyar álláspontot ismertette Varga Mihály.
Eszerint az Egyesült Királyság kilépése okozta finanszírozási hiányt, valamint az illegális bevándorlás jelentette többletköltségeket nem lehet a kohéziós- és agrártámogatások csökkentésével pótolni.

Magyarország ezért - a V4-es országokkal közös álláspontot képviselve - támogatja a tagállamok befizetéseinek növelését, egyúttal javasolja a költségvetés bevételi oldalát érintő új források vizsgálatát - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK