Ezért veszélyes a túl sok gyógyszer

Franciaországban évente fejenként 48 doboz gyógyszert fogyaszt a lakosság, ez a 80 éven felülieknél naponta hét-tíz gyógyszer szedését is jelentheti.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 14:27
Fotó: Napi.hu

A franciaországi gyógyszertárakban forgalmazott szerek 40 százalékát a 65 éven felüliek fogyasztják, akik a lakosság mindössze 16 százalékát jelentik. Az életkor előrehaladtával a gyógyszerfogyasztás tovább fokozódik, mivel az az önálló életvitelre nem képes időseket ellátó otthonokban kezeltek átlagosan hétféle gyógyszert vesznek be naponta - derül ki a HealthOnline-on olvasható cikkből.

A túlzott gyógyszerfogyasztás - szakértői vélemény szerint - egészségkárosodást is okozhat, mivel ötnél többféle gyógyszer szedésekor potenciálisan kölcsönhatás léphet fel, és ez megnövelheti az iatrogén ártalmak kockázatát. Becslések szerint az ilyen gyógyszerkölcsönhatások miatt kerül sor a hospitalizációk több mint tíz százalékára a 65 éven felüliek, illetve közel húsz százalékára a 80 éven felüliek esetében, ugyanakkor az iatrogén ártalmak 30-60 százaléka elkerülhető lenne a gyógyszereléssel kapcsolatos előzmények fokozott figyelembevételével.

HOZZÁSZÓLÁSOK