Ezrek mondanak fel Magyarországon - mégsem aggódik a szaktárca

A kormány célja a bürokrácia csökkentése, hogy csak annyian dolgozzanak az államnak, amennyinek feltétlenül szükséges – reagált az elmúlt időszakok kilépési hullámára a Miniszterelnökség.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 26. péntek, 11:15
Fotó: Pixabay

Az előző hónap eleje óta kétezer-ötszázan adták be felmondásukat a közigazgatás területén, és akár további tömeges távozásra lehet számítani.

Az ok: a március elsejétől életbe lépő új szabályok szerint a félórás ebédidő nem számít bele a munkanapba, és 25-ről 20 napra csökkent a közszolgák alapszabadsága.

A létszámcsökkenés a bürokráciacsökkentés céljaival teljesen összhangban van, hiszen az a célunk, hogy kevesebb bürokrácia és kevesebb tisztviselő legyen. A kormány ezért két irányban is intézkedett az elmúlt időszakban: a bürokráciacsökkentés és a béremelés terén is komoly lépéseket tett - közölte erre reagálva a Világgazdasággal a Miniszterelnökség.

A tárca szerint a távozóknak sem kilátástalan a helyzetük, a munkaerőpiac erős felszívó hatása miatt esetükben a munkahelyváltás nem okoz gondot, amit bizonyít, hogy a Karrier Híd programba közülük csak 245-en regisztráltak.

Nem ilyen optimista Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, aki szerint a kormány készült a mostani helyzetre, és azzal oldotta meg a problémát, hogy a köztisztviselők munkaidejét évi egy hónap ingyenmunkával növelte - ezt a munkát a megmaradó munkatársak kénytelenek elvégezni. Ezt pedig az ügyfelek is megérzik, hiszen sokszor megfelelő szakismerettel rendelkező ügyintézőkkel találkoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.26 17:54

Helyes. Bürokráciát, államapparátust csökkenteni, digitális államot bevezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html