Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kábítószernek vagy pszichotróp szernek minősülő készítmények kivételével igazolás nélkül is birtokolhatunk gyógyszereket az EGT-n belüli utazásunk során - adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az intézet ugyanakkor javasolja, hogy többnapos utazás alkalmával kérjük ki a formanyomtatványt háziorvosunktól.

Az igazoláson szerepelnie kell a kiállító orvos, illetve a beteg nevének és címének, az utazás időtartamának, és a gyógyszerkészítmények nevének és adagolásának. A nyomtatvány csak az orvos aláírásával és pecsétjével hiteles.

Fokozottan ellenőrzött szert viszont kizárólag igazolás birtokában lehet külföldre vinni. A három napnál nem hosszabb utazásokhoz elegendő a háziorvos által hitelesített 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet 3/A mellékletében található igazolás. A hosszabb utazásokhoz viszont az OGYÉI engedélyére is szükség van, ami a rendelet mellékletének a háziorvos, majd az Intézet általi kitöltésével szerezhető meg. (Gyógyszerek: most van hiány vagy nincs?)

Az engedély kizárólag az utazás időtartamával arányos gyógyszermennyiségre kérhető. A dolog fordítva is hasonlóan műküdik: Magyarország területére történő gyógyszerbehozatal - a visszahozataltól eltekintve - a kiindulási országban működő hatóság engedélyével lehetséges.

Az egyes gyógyszerek besorolásáról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.

Címlapkép forrása: StockSnap