Budapesten több, mint 300 ezer nyugdíjaskorú ember él. Az októberben felálló új városvezetés továbbvisz több olyan programot, amely Zuglóban már sikeresen működik - olvasható a szociális programban. A XIV. kerületi támogatási rendszer része a lakásfenntartási támogatás, a gyógyszertámogatás és megannyi más intézkedés mellett a minimumjövedelem biztosítása is.

Az idősek helyzete kapcsán a következő sarokpontokat emelik ki:

  • Támogatjuk, hogy a fűtési szezonban legalább 20 ezer forint lakásrezsi-támogatásban részesüljenek a rászoruló nyugdíjasok és kis- gyermekes családok.
  • Megkezdjük a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő idősotthonok rekonstrukciós programját, bővítését. Ehhez kormányzati és/vagy EU-s források be- vonására van szükség.
  • Az egyedül élő idősek érdekében kiterjesztjük a távfelügyeleti rendszert. Nem hagyunk senkit sem magára!

A lakhatási válság kortól függetlenül érint tízezreket

Karácsony Gergely programjában a szociális ügyeket illetően a következőképp fogalmaznak: "Budapesten a hajléktalanság szociális, nem pedig rendészeti ügy, ennek megfelelően fogjuk kezelni. A hajléktalan embereket lakhatási lehetőségek biztosításával segítjük, a hajléktalanság újratermelődését pedig a lakhatási szegénységben élők szociális támogatásával gátoljuk meg". Az egyébként világszerte fájdalmas problémát jelentő lakhatási válságra eképp reflektálnának:

  • Érezhetően csökkentjük a közterületi hajléktalanságot: az "elsőként lakhatás" elv alkalmazásával, a befogadó szolgáltatások, ellátó intézmények színvonalának emelésével, valamint az érintett szervezetek közötti együttműködés fejlesztésével valódi alternatívát nyújtunk az utcai élettel szemben.
  • Új rendszerben folytatjuk a hajléktalan emberek fővárosi segélyezését, hogy az hatásosabban segítse elő a hajléktalanságból való kilépést. Továbbfejlesztjük a hajléktalanellátó civil szervezetek támogatását, részben az önálló (bér-)lakásba költözés ösztönzése, részben a közterületekről történő beköltözés érdekében.
  • Fellépünk az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen. A kerületekkel együttműködve fővárosi stratégiát alkotunk a hajléktalanná válás megelőzéséről.
  • Támogatást nyújtunk a közműdíj- és lakbér- hátralékos családoknak.
  • Az alacsony jövedelmű bérlők biztonságos lakhatása érdekében a költségfedezeti lakbérek mellett bevezetjük az aktuális jövedelemtől függő lakbértámogatási rendszert a fővárosi tulajdonú bérlakások esetében. A bérbeadás során elsőbbséget biztosítunk a lakástalan fiatal, gyermeket váró vagy kisgyermekes pároknak, az állami gondozásból kikerülő budapesti fiataloknak és a rendszeres munkát végző lakástalan embereknek.
  • Az eladósodás és a lakhatás elveszítésének megakadályozása érdekében ismét bevezetjük a 2012-ben megszüntetett lakásrezsi-támogatást. 2020-ra legalább a 20 000 leginkább rászoruló budapesti háztartás részére évi legalább 20 ezer forint rezsitámogatást kívánunk nyújtani.
  • A piaci, kormányzati és önkormányzati szereplők együttműködésével - és az évek óta üresen álló nagyobb ingatlanok újrahasznosításával - bővíteni kívánjuk az úgynevezett köztes lakhatási formákat, mint például: elérhető árú, új szobabérlők háza, munkásszállók és családok átmeneti otthonai.