Ezt már nem hagyja annyiban Brüsszel

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a "Stop Soros" törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. július 19. csütörtök, 12:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a júniusban elfogadott, a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak a testület szakértői.

A brüsszeli testület ezzel párhuzamosan az Európai Bírósághoz fordult a magyar menekültügyi szabályozás ügyében, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a 2015 végén kezdeményezett eljárást - írta az MTI.

A brüsszeli testület a menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítéli az uniós joggal összeegyeztethetetlennek. Mivel az aggodalmaira mostanáig nem kapott kielégítő választ Budapestről, az eljárás következő szakaszának megfelelően a magyar kormányt az EU Bírósága elé citálja - írta szerdán a Népszava.

A "Stop Soros" hatályon kívül helyezését javasolta az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság. Véleményük szerint aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Velencei Bizottság rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül - írta a Velencei Bizottság jelentésére hivatkozva a Népszava.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.07.19 17:59

Brüsszel garmadával szegi meg a törvényeket, így semmi jogalapjuk sincsen, hogy a Stop Sorost számon kérjék. Soros egy sötét démon, aki hagymázas nézeteit próbálja ráerőltetni az európaiakra, akik pedig ebből nem kérnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html