Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúraindex az áprilisi 2,9 pontról májusban 4,3 pontra erősödött. Az üzleti bizalmi index az áprilisi 7,1 pontról májusban 9,4 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index viszont az előző havi mínusz 8,9 pontról mínusz 10,4 pontra esett vissza.

Az üzleti szférán belül az építőipar kivételével minden ágazatban javultak a várakozások, de egyikben sem érték el márciusi szintjüket. Az ipari bizalmi index májusi emelkedése ellenére érezhetően elmaradt az elmúlt két évre jellemző értéktől. Kedvezőbbé vált a termelési helyzet és kilátás, valamint a rendelésállomány és ezen belül az export megítélése és kissé kisebbnek érezték a válaszadók a készletállományt is.

Az építőipari bizalmi index kéthavi csökkenés után májusban lényegében stagnált. A magasépítő cégek kissé derűlátóbbá váltak, míg a mélyépítők kilátásai valamelyest tovább romlottak, ezzel a két szektor várakozása szinte azonossá vált. Továbbra is az építőipar messze a legoptimistább ágazat, ugyanis az építőipari cégek előző háromhavi termeléssel összefüggő elégedettsége javult, a rendelésállomány értékelése nem változott.

A kereskedelmi bizalmi index májusban az áprilisi csökkenésnél kisebb mértékben emelkedett. Az eladási pozíció megítélése alig változott, a rendelések várható alakulását sokkal, a készletek nagyságát pedig kissé derűlátóbban ítélték meg a válaszolók.

A szolgáltatói bizalmi index májusban visszatért a márciusi szintjére. Bár az általános üzletmenet és a forgalmi helyzet megítélése gyengült, a forgalmi várakozások erősödtek.

A foglalkoztatási szándék elmúlt hónapokra jellemző gyengülése májusban minden ágazatban növekedésre váltott, kivéve az építőipart. Kissé erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében gyengült, a fogyasztók inflációs várakozása pedig kissé erősödött.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke három havi javulás után májusban kissé mérséklődött, közel egy éve egy nagyon szűk sávban hullámzik. Az emberek saját várható pénzügyi helyzetüket kissé jobbnak, megtakarítási képességüket viszont valamivel rosszabbnak látták, mint áprilisban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lelehetőségét lényegében változatlannak érzékelte.