Ezt a kedvezményt sokan kihagyják - nagyon figyeljen, ha nyugdíjra gyűjt!

A múlt év végéig már összesen 194 ezren kötöttek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük 79 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást. A május 22-ig benyújtandó szja-bevallásban ezt az igényt külön fel kell tüntetni ahhoz, hogy az adóhatóság átutalja az előző évi befizetések után járó összeget - hívja fel a figyelmet az Union és az Erste biztosító.
K. Kiss Gergely, 2017. május 8. hétfő, 19:00
Fotó: Napi.hu

A 2014 elején bevezetett államilag támogatott nyugdíjbiztosítás keretében az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Az adójóváírás azonban nem kerül automatikusan az ügyfelek szerződésére, azt a május 22-ig benyújtandó személyijövedelemadó-bevallás keretében kell igényelni. A két biztosító adatai szerint minden harmadik ügyfél mulasztja el ezt az egyszerű lépést, piaci szinten ez a mulasztás 65-70 ezer szerződést is érinthet.

Az Union élő nyugdíj-biztosítási szerződéseinek mindössze 65 százalékára érkezett adójóváírás a NAV-tól 2016-ban. A pénzintézet szerint kis odafigyeléssel ez az arány jelentősen növelhető lenne, ezért igyekeznek minden eszközzel tudatosítani az ügyfelekben, hogy a jóváírás igénylése az ő érdekük és feladatuk. A törvény szerint ebben a biztosítók nem járhatnak el. A cég tapasztalatai szerint a legnagyobb arányban az első befizetési év után marad el az ügyfelek jóváírásigénylése: ebben a körben a visszatérítés elmaradásának aránya eléri az 50 százalékot is.

Az Erste Biztosító ügyfélkörében a szerződések mintegy harmadánál tapasztalta az adójóváírás hiányát. A nyugdíj-biztosítási szerződéseikre az ügyfelek átlagosan évi 200 ezer forint körüli összeget fizetnek be, ami azt jelenti, hogy figyelmetlenségük miatt az adott évben szerződésenként mintegy 40 ezer forintról kell lemondaniuk.

Még semmi nem késő

Az adójóváírás igénylését a biztosító által legkésőbb február közepéig megküldött igazolás alapján kell kitölteni. Az szja-bevallásokat idén legkésőbb május 22-ig lehet benyújtani, vagyis aki valamilyen okból nem találkozott ezzel az igazolással, annak még maradt ideje arra, hogy a pótlásról intézkedjen biztosítójának ügyfélszolgálatán. Akkor sincsen veszve az összeg, ha valaki a bevallás benyújtását követően vette észre, hogy elmulasztotta az adójóváírás igénylését: ez a lépés az elévülési időn belül önellenőrzés keretében utólagosan pótolható.

Tavalyhoz képest kedvező változás, hogy az adóhatóság az ezer forintnál alacsonyabb összegű adótartozások esetében nem tartja vissza az adójóváírásokat. Szintén kedvező irányba mozdítja a helyzetet, hogy idén a NAV adóbevallási tervezetet készít az adózók bizonyos köre számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.05.09 09:09

Van ennél egy sokkal inkább "elfelejtett" kedvezmény, amire a biztosítók érthetetlen módon nem hívják fel a figyelmet!
?A várakozási idő a vonatkozó törvény (Öpt. tv. 1993. évi XCVI. tv. 2.§.(4).c) alapján attól az időponttól számított 10 év, amikor egy magánszemély először válik önkéntes nyugdíjpénztári taggá. Amennyiben a pénztártag tagsága során időközben átlépett egy másik pénztárba, akkor az előző pénztárban eltöltött időszak is beleszámít a várakozási időbe.?
Az önkéntes pénztári tagság 10. évétől, a ?várakozási idő? után fel lehet venni a nettó hozamot adó és járulékmentesen! Erre a törvény csak egy korlátot szab meg, mégpedig azt, hogy legfeljebb 3 évente lehet a nettó hozamot kivenni!
Aki nyugdíjra gyűjt önkéntes nyugdíjpénztári a formában az nyilván nem teszi meg ezt, hiszen nem a pénz elköltése és felélése a célja.
Hát rosszul teszi, ha benn hagyja, 100 ezer forintokat dob ki az ablakon!
Ha javaslatomnak megfelelően jár el és minden harmadik évben felveszi a nettó hozamot, majd azt visszafizeti, akkor jár neki a 20% adó visszatérítés, maximum 150 ezer forint/év! Miért? Azért, mert ezzel a hozam tőke lesz és mert befizetésnek fog számítani. A tőkebefizetés után pedig jár a visszatérítés. Ingyen pénz, amit sokan nem vesznek ki!
Nézzünk az én példámat!
Jelenleg az önkéntes pénztáramba nem fizetek, inkább ingatlanba fektetek. Igen ám, de ott figyel az önkéntes számlámon 2 millió forint nettó hozam!
2017. december 20-án szerdán felveszem a hozamot, pontosabban ebből 1,5 millió forintot. 2017. december 21-én csütörtökön befizetek 750 ezer forintot az önkéntes pénztári számlámra. Ezzel a 2017. évi adóévben jogosulttá válok a 20% azaz 150 ezer forint adó visszatérítésre. De itt még nincs vége a történetnek! 2018. január 02-án azaz kedden ismét befizetek a pénztárba 750 ezer forintot, ezzel a következő, 2018-as évre is bebiztosítottam a 150 ezer forint adó visszatérítést!
A szép az egészben az, hogy ezzel még az adott években elérhető nyugdíjpénztári hozamot sem csökkentettem észrevehetően!
Csakhogy ez még mindig nem minden! Ha valakinek van egyéb megtakarítási formája is (nekem van), úgy mint NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) és nyugdíjbiztosítás, erre is igénybe lehet venni adó visszatérítést! A NYESZ-re alapesetben 100 ezer forintot évente, aki 2020 előtt éri el a korhatárt, az 130 ezer forintot, míg a nyugdíjbiztosításra egységesen 130 ezer forintot!
Egyet kell figyelembe venni a kalkulációnál, hogy az összes ilyen típusú visszatérítés egy adóévben nem haladhatja meg a 280 ezer forintot!
Ha tehát valakinek elég nagy a megtakarítása van és ezzel hozama, valamint megfelel a többi feltételnek, akkor három évente ?akár? 560 ezer forinttal tudja a nyugdíj megtakarítását növelni anélkül, hogy neki ez egy fillérbe is kerülne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html