Erről az LMP társelnöke egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón beszélt. Azt mondta, hogy azok a választók, akik május 25-én valamelyik európai országból szocialista, konzervatív vagy liberális képviselőt küldenek az Európai Parlamentbe, a nagy multinacionális cégek érdekeire szavaznak. Aki a Jobbikra voksol, az pedig az "oroszok érdekképviseletére szavaz" - tette hozzá.

Schiffer András úgy fogalmazott: Brüsszelre egy óriási nagyipari, nagyvállalati lobbinyomás nehezedik, a dohányipar és a bankszektor lobbistái ott ülnek az Európai Parlamentben, "többségük egyébként az Európai Néppárt, tehát a Fidesz pártcsaládjának tagja".

Az LMP viszont olyan képviselőket készül bejuttatni az EP-be, akik az Európai Zöldpárt frakciójába ülnek be, "azon kevés képviselőcsoport egyikébe, amelyik ellenáll a nagy cégek nyomásának" - jelentette ki a társelnök. Hozzátette: Meszerics Tamás személyében olyan listavezetőjük van, aki komolyan veszi a választókat és az Európai Parlamentben a magyar emberek érdekeit akarja képviselni, nem pedig nagyhatalmakét vagy nagy cégekét. Aki vasárnap a zöldekre, az LMP-re szavaz, az arra szavaz, hogy az EU az embereket és a természetet védje - hangsúlyozta.

Meszerics Tamás azt mondta, hogy az Európai Bizottságban és az Európa Tanácsban is vannak jól finanszírozott lobbicsoportok, miközben még az Európai Parlamenten belül sem teljesen tisztázott és világos a helyzet. Az LMP EP-listavezetője úgy fogalmazott: ha a magyar választók olyan képviselőket szeretnének, akik sem a nagyvállalati lobbiknak, sem a szabadkereskedelem, sem pedig a nagyhatalmak ügynökeinek nem lesznek kiszolgáltatva, akkor szavazzanak az LMP-re.