Ezt elkapkodta Orbán - törvénysértés az MNB-nél

A pénzügyi kormánybiztos hirtelen kinevezésével már nem felel meg a jegybanktörvénynek az MNB monetáris tanácsának pillanatnyi összetétele - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. július 8. péntek, 07:50
Fotó: Napi.hu

Különös helyzet áll elő a magyar pénzügyi rendszerben azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdai hatállyal a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki a monetáris tanács tagját, Bártfai-Mager Andreát, ő pedig ugyancsak július 6-i hatállyal az Országgyűlés elnökének benyújtott nyilatkozatában lemondott az MNB legfőbb döntéshozó szervében betöltött pozíciójáról.

A jegybankról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy az MT legalább öt, legfeljebb kilenc tagú, akik között vannak az úgynevezett "belsők" (az MNB elnöke és alelnökei), illetve a "külsők", akiket az Országgyűlés választ meg hat évre. A jogszabály egyben rögzíti, hogy a belső tagok száma nem érheti el a külsőkét - írja  a hvg.hu.

Márpedig Bártfai-Mager Andrea kiválásával éppen ez a helyzet áll elő: az MT nyolctagú, köztük négy belső és négy külső - azaz az összetétel nem felel meg a törvényi előírásnak. Nem véletlen, hogy Matolcsy György jegybankelnök még szerdán levélben fordult az Országgyűlés elnökéhez, amelyben azt kérte, hogy a parlament soron kívül válasszon új tagot az MNB Monetáris Tanácsába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.07.11 07:31

Na ennyit erröl... A drotszamaras allandoan azt hangoztatja itt a forumon, hogy a fidesz soha nem követett el törvenysertest... Ök ezt nagystilüen, kormanyszinten üzik, csak meg kell nezni, hany magyar törvenyt kaszalt el az Unio az utobbi 6 evben es mekkora bünteteseket kellett ezekert fizetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html