Ezt gondolják a pártok a hazai energiapolitikáról

Kevés konkrétumot tartalmaznak a pártprogramok az energiaszektorral kapcsolatban - derül ki az Energia Klub elemzéséből.
Leszák Tamás, 2010. március 11. csütörtök, 17:13
Fotó:

Lényegében alig foglalkoznak a pártok energiaügyi kérdésekkel programjaikban - állapította meg az Energia Klub (EK) elemzése.

A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározott szempontrendszer alapján, az energiaügy legfontosabb kérdései mentén tekintse át a rendelkezésre álló pártprogramokat - mondta a Napinak Fellegi Dénes, az EK szakértője.

A Fidesz egy "zöld bank" létrehozásával finanszírozná a korszerűsítéseket, az MSZP pedig a panelprogramra és az alacsony árak védelmére helyezi a hangsúlyt. Az LMP a fogyasztás visszafogásában és az energiatakarékosságban látja a jövőt (a felújítások áfáját 5 százalékra csökkentené), gázártámogatás helyett lakhatási támogatással. A Jobbik a szabályozott árak híve, emellett erősítené a fogyasztóvédelmet a szektorban, az MDF pedig nem említi az energiaárak kérdését.

Az energiafüggőség területén a Fidesz a Nabuccót, a Jobbik a Déli Áramlatot preferálja, míg az MSZP szerint a két vezeték nem zárja ki egymást. Az LMP pedig a megújuló források fontosságát emeli ki.

Az éghajlatvédelmet a Fidesz zöld Széchenyi-tervvel alapozná meg, az MSZP személetet formálna, a Jobbik pedig a zöld ipar munkahelyteremtő hatásában gondolkodik. A megújuló energiát általánosságban minden szereplő támogatja, sok konkrétumot azonban itt sem talált az EK elemzése. Az LMP helyi viszonyokhoz alkalmazkodó, helyi erőforrásokat használó energiarendszert szorgalmaz, a kis- és közepes egységek összekapcsolásával.

Hasonlóan népszerű az atomenergia is, az MDF a paksi bővítés mellett egy újabb nukleáris erőmű építését is elképzelhetőnek tartja, a Jobbik a gázerőműveket váltaná ki, elsősorban a hazai uránérckészletek felhasználásával. Az LMP-nél a nukleáris energiával kapcsolatban csak annyi lelhető fel, hogy "az Európai Unióban az atomerőművekhez szükséges urán 99 százaléka importból származik".

Az energia- és klímapolitika legfontosabb területei a pártok 2010-es választási programjának tükrében című tanulmány a 2009-es európai parlamenti választásokon legalább két százalékot elért pártok - a Fidesz, a Jobbik, a Magyar Demokrata Fórum, az MSZP és a Lehet Más a Politika (LMP) - programját vizsgálták. A Fidesz és az LMP még nem jelentette meg programját, így előbbinél a 2007-es, utóbbinál pedig az EP-választások idején megfogalmazott dokumentumot vették alapul - tette hozzá Fellegi. A felmérés szerint az LMP 27, az MSZP 19, a Fidesz 10, a Jobbik 8, az MDF pedig 1 százalékot szentelt programjában az energiaügynek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kuka., 2010.03.11 19:06

Tehát a Fidesz itt sem árulja el, hogy mit várhatunk tőle, de energia szempontból önellátók leszünk. Jó partnere lehet ebben a jobbik, előttünk az egykori Albán példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html