Az idei harmadik negyedévben Magyarországon 161,6 milliárd forintot költöttek az emberek dohánytermékekre, amely 6,2 milliárd forinttal több a tavalyi év hasonló időszaki értéknél. Ez ugyanakkor nem jelenti, hogy 4 százalékkal több cigarettát vagy vágott dohányt fogyasztottak volna, hiszen július és szeptember között a dohánytermékek inflációja majdnem 3,9 százalék volt, vagyis ez alapján majdnem stagnálásról beszélhetünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers költési adataiból az ugyanakkor nem derül ki, hogy ezen az összegen belül mennyi volt a cigaretta és az olcsóbb vágott dohány aránya, illetve kik tértek át olcsóbb vagy éppen drágább termékekre.

Komoly drágulás a dohánypiacon

A cigaretta az elmúlt évek jövedékiadó-emelései és a kiskereskedelem átalakítása miatt mindig magasan az átlagos infláció felett drágult és ez nem volt másként az idei harmadik negyedévben sem. Ráadásul ennek a termékcsoportnak az inflációs súlya is igen magas, közel 4,9 százalék. Az összehasonlítás kedvéért: az üzemanyagok súlya 8,3, a háztartási energiáé pedig 7,6 százalék.

Az is beszédes, hogy miközben harmadik negyedévben a teljes kiskereskedelmi forgalom 26,8 százalékát adták az élelmiszerek és 16,8 százalékát az üzemanyagok, a cigaretta egymaga 6,5 százalékot hasított ki a tortából.

Mi a helyzet az alkohollal?

Itthon alkoholtartalmú italokra 87,5 milliárdot költöttünk a harmadik negyedévben, egy milliárddal többet az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, miközben az áremelkedés 0,2 százalék volt, így a fogyasztás - legalábbis értékben - nőtt. A cigaretta és az alkohol együttesen a kiskereskedelmi áruforgalom 10 százalékát tette ki a maga 250 milliárdos forgalmával.

Visszanézve az elmúlt évek hasonló időszaki adatait, látszik, hogy az arány egyre magasabb, vagyis a nyers költéseket nézve egyre több megy cigarettára abból a pénzből, amelyet a magyarok a kiskereskedelemben különféle árucikkekre költenek.

Lassuló növekedés

Az inflációval korrigált költési adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy idén folyamatosan lassult a növekedés üteme a dohánypiacon, bár tekintve, hogy az elmúlt években milyen hektikusan mozogtak a számok még bármit hozhat a negyedik negyedév és 2017.

A dohánygyártmányok adójának szerkezetét és minimumát uniós irányelv határozza meg, Magyarország 2017. december 31-ig derogációt élvez. Az uniós adóminimum elérése érdekében Magyarországon 2017 végéig 29 százalékkal meg kell emelni a dohánygyártmányok adóját, amit Magyarország három lépcsőben ér el.

Az első emelés idén szeptemberben jött, a második pedig majd januárban. A mostani adatokban a szeptemberi emelés hatásai nem csak azért jelennek meg korlátozottan, mert a harmadik negyedév második hónapjától éltek az új jövedéki szabályok, hanem mert idő kell az alacsonyabb jövedéki adójú készletek kifutásához.

Így változik a jövedéki adó januárban

A cigaretta (8 centiméter hosszúságig) adója 16 200 forintra nő ezer szálanként és az eladási ár 25 százaléka, de minimum 28 800 forint. Korábban ez 15 700 forint és 28 400 forint volt.

A finomra vágott dohányra kilogrammokként 16 200 forint adó hárul a korábbi 15 100 forint helyett.

A szivar és a szivarka adója a kiskereskedelmi ár 14 százaléka lesz, de legalább 4120 forint ezer darabonként, a korábbi 4060 helyett.

Január 1-től jövedéki adó terheli az e-cigarettát is. A töltőfolyadék milliliterjét 55 forint terheli, az egyszer használatos termékek adója 10 forint lesz darabonként, utóbbiak folyadékán pedig 70 forint lesz az adó, szintén milliliterenként.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki adatai szerint - amelyből az derül ki, hogy mennyi cigaretta, illetve vágott dohány került a Nemzeti Dohányboltokba - idén az első kilenc hónapban kicsivel kevesebb cigarettát, illetve kicsivel több vágott dohányt szállítottak ki, mint tavaly ilyenkor. Mivel ez nem magát a fogyasztást, csak a szabadforgalomba kerülést mutatja meg, igen hektikusan változik az adat, de hosszabb távon már lehet látni, ha a trafikok több vagy kevesebb árut rendelnek. Így ebből is az látszik, hogy a dohánypiac stabilizálódik: aki nem bírta az áremelkedést, az vagy más, részben illegális forráshoz nyúlt, vagy letette a dohányt, aki meg bírja, az fizeti az egyre borsosabb árat.