Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Szövetséges lett a két ország

"Hogy végre tudjuk hajtani a teljes gazdasági fordulatot Magyarországon, úgy zártuk ma le a tárgyalásokat, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket" - idézte Orbánt az Index.

Hitelkeret megnyitásában, gazdasági, katonai és kulturális együttműködésben, magyar állampapírok megvásárlásában, egy regionális logisztikai központ kialakításában és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében állapodott meg egymással a két ország miniszterelnöke.

Ven Csia-pao bejelentette: a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretet nyit a Kínában befektetni akaró magyar cégeknek, 2015-ig pedig húszmilliárd dolláros kétoldalú kereskedelmi forgalmat akarnak megvalósítani - tudósított a hírportál.

Orbán: történelmi segítséget kapott Magyarország

A kínai kormány hajlandó magyar államkötvényt is vásárolni - összegekről nem esett szó. A magyar miniszterelnök szerint ez a lépés rendkívül fontos Magyarország számára. "Ma képesek vagyunk finanszírozni magunkat a pénzügyi piacokról, de óriási biztonságot fog jelenteni számunkra, ha Kína magyar államkötvényt vásárol. Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú módját megoldva látom, és azt mondom: történelmi segítséget kaptunk Kínától, mert ez a biztonság kell ahhoz, hogy bátran végig tudjunk menni a gazdaság újjászervezésének útján, amin elindultunk" - közölte Orbán.

"Bízom az európai gazdaság fejlődésében. Európa ugyanis erős a tudásban, ezen belül Németország erős a termelésben, Nagy-Britannia a pénzügyi szektorban, Közép-Európa előtt pedig előnyös piaci lehetőségek állnak. Kína hosszútávú befektető az adósságpiacon, és az utóbbi években nem kevés euró alapú kötvényt vásároltunk, ezért következetesen fogjuk támogatni Európát és az eurót, és hajlandóak vagyunk az európai féllel együtt kezelni a kihívásokat" - hangsúlyozta a kínai kormányfő.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint megállapodások jöttek létre:

- a Huawei Európai Ellátó Központ létrehozásáról és együttműködésről

- a BorsodChem Zrt. és a Bank of China közötti 1,1 milliárd eurós pénzügyi együttműködésről

- a HNA (Hainan Airlines) csoport és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Magyar Tőketársaság Zrt. közötti stratégiai együttműködésről

- a Közép-Európai Magyar-Kínai Kereskedelmi Logisztikai és Fejlesztési Együttműködési Övezetről

- a 60 ezer tonna éves kapacitású Szolnoki Citromsav Gyár megvalósításáról

- a Canyi európai termelési bázisának létrehozásáról "az energiatakarékos világításért"

- a Kína közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platform kialakításról és kereskedelmi együttműködésről

- az vasúti fejlesztésről és szállításról

- a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kínai Kereskedelmi Kamara közötti együttműködésről, a bilaterális üzleti tanács felállításáról