Ezt jelenti a terrorveszélyhelyzet, amit bevezetne a kormány

A jelenleg is az Alaptörvényben megtalálható szükségállapotnál gyengébb, a veszélyhelyzetnél szélesebb jogköröket adna a kormány kezébe az új fogalomként bevezetni tervezett terrorveszélyhelyzet.
Inforádió, 2016. január 21. csütörtök, 08:38

Az Alaptörvényben foglalt rendkívüli állapotot, valamint a szükségállapotot az Országgyűlés kétharmados többséggel fogadhatja el, ezt követően léphet életbe. A Simicskó István honvédelmi miniszter által a parlamenti pártok elé beterjesztett, az új fogalomként bevezetendő terrorveszélyhelyzet ezt a jogot a kormányra ruházná át. A szükségállapot alapesetben 30 napra, a terrorveszély esetére vonatkozó rendkívüli intézkedések 60 napra szólnának. Mindkettő meghosszabbítható.

Az Origó úgy tudja: terrorveszélyhelyzet esetén a kormány 30 ponton szólhatna bele az emberek életébe és az állam működésébe. A mostani javaslatcsomag a szükségállapotban életbe léptethető intézkedéseknél gyengébb, a veszélyhelyzetnél szélesebb jogköröket adna a kormány kezébe.

A terrorveszélyhelyzet esetén a kormány például szabályozhatja és korlátozhatja a védelmi szempontból fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek forgalmát. Elrendelheti speciális tartalékok képzését, exportkorlátozást, kereskedelmi kvótákat vezethet be.

Az elképzelések szerint ilyen esetben kirendelhető lenne a honvédség a stratégiailag fontos pontok védelmére, szigorítható a határforgalom és korlátozható a légi forgalom.

Korlátozhatja a rádiók és televíziók működését. Elrendelhetővé válna az internet-, levél-, csomagforgalom fokozott ellenőrzése, de akár szüneteltetése is. Korlátozhatná például az érintkezést külföldi személyekkel, a külföldiek számára jelentkezési kötelezettséget írhat elő, korlátozhatja itt tartózkodásukat.

A kormány terrorveszélyhelyzet esetén korlátozhatná, illetve engedélyhez köthetné az ország meghatározott területén való tartózkodást, az érintett településen kijárási tilalmat rendelhet el, de jogában állna akár kitelepítést is elrendelni. Betilthatná a tömegrendezvényeket és nyilvános gyűléseket.

Az intézkedések jelentős része szükségállapot kihirdetése esetén jelenleg is életbe léptethető - olvasható az inforadio.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.01.22 20:54

@Warlock: Okostojas, ha nekem nem is hiszel, ime a titkosszolgalat vezetojenek a velemenye:

http://index.hu/belfold/hirek/207131/

De biztosan Toth Andras is valahol a vilag masik felen el es fingja nincs a magyar helyzetrol :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.22 20:51

@Warlock: ""Ugyan olyan lesz ez, mint amikor kiadtak a sok csicskanak, hogy magyarorszagon nott a terrorfenyegetettseg es minden fideszes gyoker ezt harsogta."

Igen észlény Vole... Csak a fideszes gyökerek harsogták hogyne... Párizsban is, meg az USA-ban is... "

Magyarorszagrol volt szo te szerencsetlen. Micsoda veletlen, hogy szovegertelmezesben is pont olyan gyenge vagy mint rw2. Tul sok a kozos pont :)

"Te honnan a túróból tudod, hogy mi történt idehaza az elmúlt kb. 5 hónapban napi szinten?"

Oreg, a 20. szazadnak vege, manapsag mar minden informacio fellelheto a neten, barki szamara elerheto. Ha neha venned a faradtsagot es olvasgatnal te is, akkor talan kevesebb hulyeseget irkalnal.
Ja.. bocs.. most jut eszembe: te egesz nap bombaval felszerelkezett menekult hordakat kerulgetsz az autoddal, ezert vagy ennyire kepben :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.22 20:45

@Rodent:

A nem-fideszes, aki a fideszre szavaz.

Mert igazából Jobbikos a lelkem, de inkább a Fiesz-diktatúrát pártolja még egy darabig...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.22 20:42

@rw2: "Még semmit nem mondtam a véleményemről az ügyel kapcsolatban, de te már tudod hogy egyezik a kormányéval."

Egy szoval nem irtam, hogy tudnam mi a velemenyed. Ahogy latom komoly ertelmezesi problemaid vannak. Ha nem megy a magyar nyelv, meg nem keso tanulnod :)

"Nem tudom mit értesz "fideszes" alatt, de nem vagyok tagja egyetlen pártnak sem"

Szegenykem, neked tenyleg sulyos problemaid vannak, nem csoda, hogy ennyit ertetlenkedsz allandoan. Fideszes = fidesz szavazo, fidesz szimpatizans. Igy mar ertheto?

"ellenben jobbára a fideszre szavazok"

Nagyon helyes, tartsd meg ezt a jo szokasod es orulj mindennek ami tortenik :)

"Maradjunk annyiban ezt gondold át újra."

Maradjunk annyiban, hogy a temahoz kapcsolodoan ird le konkretan, hogy egyetertesz-e ezzel az intezkedessel vagy sem.
Igen vagy nem... nem tul nehez, talan meg neked is menni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.22 17:51

@rw2:

Hogy értsük, mi is történt Franviaországban ( a félelmetes terrorista akciók után ), idzzünk a Zuglói nagyMagyar Gondolkodó által bepöttytintett cikkből:

1. "France's highest constitutional authority has approved a controversial bill that significantly expands the government's surveillance powers. In a decision handed down Thursday night, the Constitutional Council ruled that all but three of the bill's provisions are in line with the French constitution, allowing the law to go into effect despite vehement opposition from civil liberties groups."

Ez után 2. "...the council struck down three of the law's provisions, including one that would have allowed the government to intercept any communications sent or received overseas. Another rejected provision would have allowed intelligence services to carry out surveillance without authorization from the prime minister when faced with "urgent threats."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html