Ezt jó ha tudja, amikor tankol

Az elmúlt évben az olaj ára jóval nagyobb arányú csökkenést mutatott, mint amennyivel az autósok kevesebbet fizetnek a kutaknál. Megnéztük, hogy hol csapódik le az a haszon, amely a 100 dollár feletti és az 50 dollár alatti olajár között keletkezik.
Szász Péter, 2015. november 27. péntek, 15:11
Fotó: Napi.hu

A Brent típusú olaj ára, amely a legnagyobb részben határozza meg a hazai benzinkutak totemoszlopain szereplő számokat, már több mint egy éve lépte át a lélektani 100 dolláros árat, de 2014-ben járt 110 dollár felett is. Ehhez képest idén többször 45 dollárnál is kevesebbért kereskedtek vele. Ez azt jelenti, hogy ára jelenleg a tavalyi csúcs mintegy 40 százalékán áll. Eközben az üzemanyag ára 78-80 százalékára csökkent, vagyis ezt a két (illetve üzemanyagok szerinti bontást nézve három) tételt nézve nagyra nyílt az olló a nyersanyag és a végtermék ára között.

A nagyobb képért kattintson!

Ez első ránézésre nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy mind a benzin, mind pedig a gázolaj árának jelentős részét a jövedéki adó viszi el, amely fix. A benzin esetében ez 120 forint, amely tavaly év elején még a teljes ár 28-30 százalékát tette ki, idén novemberben már 36 százalékát. A dízel esetében a 110,35 forint a korábbi 25-26 százalékos részarányról emelkedett mostanra mintegy 32-re. Ha ehhez még az áfát is hozzáadjuk, akkor kiderül, hogy jelenleg a benzin és a gázolaj árának 57-58 százalékát az államkasszába fizetjük be. Többek között emiatt áll fenn az a helyzet, hogy ha valamilyen csoda folytán az olajat ingyen osztogatnák és a kereskedelmi láncban résztvevők is jótékonysági alapon osztanák az üzemanyagot, akkor is ki kellene fizetnünk a jövedéki adót és az arra rakódó áfát.

Ez ugyanakkor csak az érem egyik oldala, hiszen az üzemanyag árában még ott vannak az különböző árrések, amelyek közül hivatalosan csak egyet ismerünk. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az árban az adók és a nyersanyag-beszerzés levonása után megkapjuk azt a részt, amelyen a finomítónak, a nagykereskedőnek és a kiskereskedőnek osztoznia kell. Ez az összeg láthatóan emelkedett ugyan 2014 elejétől számítva, azonban ennek mértéke közel sem akkora, mint arra az olajár-csökkenésből elsőre gondolnánk.

A leegyszerűsített számításunk alapján ugyanis a benzin esetében ez a szám a 2014 első félévi 50 forintról az elmúlt hónapokban 71-re nőtt, a gázolaj esetében pedig 68-ról 78 forintra. Vagyis ez a teljes összegre vetítve igen csekély összeg marad a Molnál, illetve a kiskereskedőknél.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője a Napi.hu-nak azzal árnyalta a képet, hogy ez az összeg még nagyobb is lehet, hiszen a finomítók nem a tőzsdei áron, hanem annál 8-10 százalékkal olcsóbban szerzik be a nyersanyagot. A Mol finomítói árrése, amelyet a cég minden hónapban közzé tesz, emelkedett az elmúlt egy évben. 2014 elején még a hordónkénti 3-4 dollár körüli szintről idén augusztusra 9,4 dollárra emelkedett, majd ősszel 6,5, illetve 4,7 dollárra szelídült (Mol+Slovnaft).

Az elmúlt évek tehát azt mutatják, hogy bár a feldolgozók és a kereskedők is növelték árrésüket (amely teljesen érhető piaci magatartás), az üzemanyag árának további csökkenését inkább a magas adók gátolják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.11.29 05:41

@makkmarci: Sok ehez hasonlo fideszes emgnyilvanulast talalni az elmultnyolcevbol... szorakoztatoak az biztos.

Amugy az az erdekes, hogy amikor a fidesz ellenzekbol politizalt, meg ertelmes dolgokat mondott es valoszinu ennek nagyon sokan bedoltek es azt hittek milyen jo lesz, ha megvalasztjak ezt a partot 2010 -ben az mszp helyett.

Aztan eltelt 5 ev es visszanezve eleg erdekes a kep, ennek is koszonheto, hogy valasztojuk elfordult a fidesztol, sokan kozuluk az orszagot is elhagytak azota. Van egy szavazo reteg, akinek tok mindegy mi tortenik, ok huek maradnak a parthoz, nekik persze hiaba magyarazol barmit, de a maradek? Szerintem ok csak egy alkalmas partra varnak, akivel le lehetne valtani ezeket a tolvajokat, de ilyen ugy latszik egyelore nincs. A teljes jelenlegi ellenzek utodott.
Annyi magas labdat adott a fidesz az elmult 5 evben, hogy mar szinte konyorognek egy jo nagy pofonert, aztan megsem tortenik semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.11.29 05:02

Hát igen...
Itt egy példa mikor ez a mocsok bagázs 300 Ft-os benzinnél verte a nyálát:
,
Ezek a jövedéki és az általános forgalmi adóról szóló törvényeket érintik, és három területen kívánnak célt elérni. Az egyik a jövedéki adók csökkentésével az üzemanyag árak, a másik az ÁFA csökkentésével az alapvető élelmiszerárak, a harmadik pedig szintén ÁFA-csökkentéssel a távfűtés árának csökkenése.

http://www.fidesz.hu/hirek/2008-07-02/afa-csokkentessel-az-aremelkedesek-ellen/

Címszavak:
népnyúzás, elmúltnyócév, sohanemhazudok, nemhárítjákát, nemazemberekfizetikmeg, rezsicsökkentés

Éljen a PÁRT!
És a seggnyalók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.11.28 08:48

Az igazi extraprofit az oroszoknal csapodott le, de ennek szerencsere vege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ravel, 2015.11.27 21:10

@matyi2010:

Nekem egyértelmű volt a különbség a cikk felütése és a levezetés között, de mindegy ilyen mélységekbe nem érdemes belemenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.27 20:54

@troll: Na, igen az EU.

Az EU szabályozás minimális és maximális értékeket ad meg, a magyarországi értékek azonban - miért, miért nem, ezt majd egy nagy tudós megmagyarázza - mindig a maximum felé hajlanak....


Nem kötelező az, de nálunk valamiért nagyon szeretik a jó nagy adóztatást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html